By Erik
Senast uppdaterad:

Vad kan man stoppa i en Kong?

När man ser en Kong första gången är det svårt att förstå dess storhet, men faktum är att detta är en av de mest multifunktionella hundleksakerna som alla mattar och hussar bör köpa åt sin hund. En Kong är dock ingenting utan en bra fyllning. Vad kan man då ha i en Kong? Vi har tagit fram en rad olika alternativ i lite olika kategorier, men innan vi kommer till godsakerna låt oss berätta lite om Kong och varför den är så bra.

Vad är en Kong?

Kong tillverkas av “The Kong company” som gör en rad olika leksaker, men den mest populära är den klassiska röda Kongen, som är gjord i naturgummi och ser ut som en snögubbe. Vad som mer karaktäriserar en Kong är att den är ihålig, vilket gör det möjligt för dig att fylla leksaken med mat som till exempel godis, Kong snacks eller ost. Vi kommer bjuda på några olika alternativ som du kan fylla din Kong med längre ner i artikeln.

Varför ska man använda Kong?

Det finns många anledningar till att använda Kong men den huvudsakliga fördelen mer den är att den egentligen kombinerar flera olika typer av leksaker. Gummimaterialet gör den till en klassisk tuggleksak och när du sedan fyller den med något gott så blir det också en form av aktivering, eftersom jycken måste klura ut hur den ska få ut maten. Dessutom studsar en Kong lite också, vilket gör den till en ännu roligare leksak då din hund måste jaga och fånga den. Med andra ord, denna slitstarka gummisnögubbe kommer garanterat att ge din hund många roliga timmar av tuggande, jagande och tänkande och det finns få anledningar till att din hund inte skulle gilla den. 

Fem fördelar med Kong:

1.Långvarig underhållning

En fylld Kong tar tid att leka klart med. Dels studsar den runt, men framför allt måste din hund klura ut hur den ska få ut godsakerna inuti.

2.Stimulerar fysisk och mental träning

Det som gör Kong till en leksak lite utöver det vanliga är att den kombinerar både fysisk och mental aktivitet, eftersom din hund måste jaga efter den och samtidigt fundera på hur den ska få ut maten. 

3.Slitstarka

Kong är gjorda i naturgummi och väldigt tåliga för konstant tuggande. De håller länge helt enkelt.

4.Passar alla hundar

Kong finns i 6 olika storlekar som passar liten som stor. Det är också en typ av leksak som de flesta hundar faktiskt tycker är kul att leka med.

5.Bra för tänderna

Regelbunden användning av Kong kan hjälpa din hunds tänder och tandkött. Tuggandet på det naturliga gummit rensar skit och plack från din hunds tänder helt enkelt.

Vad ska man ha för storlek på sin Kong?

Kong finns i sex olika storlekar (XS,S,M,L,XL,XXL) och passar därför stor som liten hund. Vilkens storlek man ska ha brukar utgå från din hunds vikt. Vi har satt ihop en liten tabell som vi hoppas ska guida dig till rätt storlek på Kongen.

Kong storleksguide

Storlek

Längd

Bredd

För hund (vikt kg)

X-Small

5.7 cm

3.6 cm

0-2kg

Small

7.6 cm

4.5 cm

2-9 kg

Medium

8.9 cm

5.7 cm

7-16 kg

Large

10.2 cm

7.0 cm

13-30 kg

X-Large

12.7 cm

8.9 cm

27-41 kg

XX-Large

15.2 cm

10.2 cm

+38 kg

Är du osäker på storlek rekommenderar vi alltid att ta en lite större storlek.

Andra smarta leksaker från Kong

Kong Dental Stick

Detta är en annan smart leksak från Kong som inte bara aktiverar din hund utan även hjälper till med rengöring av tänderna. Pinnarna är mycket slitstarka och även trycka in lite godsaker mellan för att göra leksaken ännu mer intressant och stimulerande för din hund. Finns i tre olika storlekar. 

Kong Core Strength Ben eller Boll

En anna slitstark leksak från Kong som även hjälper till att rengöra tänder och tandkött. Håller för långa tuggsektioner och kommer hålla din hund väl sysselsatt.

Kong core strenght

Kong sportbollar

Extra slitstarka bollar från Kong som studsar mycket bra. Egentligen inget speciellt men kan vara värt att köpa framför allt på grund av kvalitén. 

Kong sportbollar

Enkla fyllning och hemmagjorda recept för Kong

Så till huvudfrågan. Du kan egentligen ha det mesta i en Kong, så länge det är säkert för din hund att äta. Vill man göra det enkelt för sig (vilket är fullt rimligt) kan man bara köpa “Kongs Easy Treat” som är en specialgjord pasta, gjord för att fylla upp din Kong. Man kan också bara stoppa ner lite färskfoder, uppblött torrfoder eller lite baconost från Kavli. Vill man lyxa till det kan försöka sig på något av våra recept som vi listar lite längre ner. I detta avsnitt ger vi dig 2 olika alternativ på vad man kan ha i en Kong. Enkla fyllningar och hemmagjorda recept. Hoppas du hittar något som passar!

Enkla fyllningar för Kong

Kongs egna fyllningar

Kong “Easy Treat” är en smaskig pasta som är enkel för din hund att smälta ner och innehåller inga transfetter. Det är som vilket hundgodis som helst bara att det är specialgjort för att enkelt kunna fylla upp en Kong. Pastan är enkel för din hund att smälta ner och innehåller inga transfetter. En perfekt lösning helt enkelt som din hund med stor sannolikhet kommer tycka är mycket smaskigt och ivrigt kommer att vilja få ut från Kongen.

Easy Treat finns i fyra olika smaker: Cheddar cheese, Lever, Jordnötssmör och Puppy (anpassad för valpar). Vilken smak som är bäst är svårt att säga men testa dig fram för att se vilken din hund gillar bäst. 

Fler snabba fyllningar för Kong

Om man inte vill köpa Kong Easy Treat men fortfarande göra det enkelt för sig finns det massor med andra alternativ. Varför bara inte stoppa ner lite ris i den med någon mjukost till eller lite torrfoder med någon yoghurt? Testa dig fram och se vad för smarrigt kombination du kan hitta. Här är 10 förslag på matvaror som du kan testa med: 

Kokt ris

Yoghurt

Morötter

Äpple

Blåbär

Jordnötssmör

Kavli Baconost

Färskfoder

Uppblött torrfoder

Hemmagjorda recept för fyllning av Kong

Vi ger dig här tre olika typer av recept som du kan göra för att få en riktigt god fyllning till din Kong. Det tre kategorierna är standard, nyttiga och frusna med 2 recept inom varje. Hoppas du hittar något som passar dig och din hund!

2 vanliga och roliga recept för att fylla din Kong

Ibland vill man bara göra det förhållandevis enkelt för oss och gå på säkra kort. Dessa två recept brukar oftast gå hem utefter din reserach vi gjort, men såklar ingen garanti. Testa dig fram, det är kul!

Mumsig hundomelett

Recept

Ingredienser

1 tsk olivolja

1 ägg

0.5dl röd paprika

0.5 dl cheddarost

Så gör du

1. Hetta upp olivoljan på medelvärme

2. Vispa till ägget och häll sedan ner det i stekpannan.

3. Scrambla ägget genom att aktivt rör om i pannan i takt med att ägget steks.

4. Stäng av värmen på spisen och låt ägget svalna.

5. Hacka paprikan och osten i små bitar om ca 1cm x 1cm.

6. Mixa nu ihop paprikan och osten med ägget.

7. Voilá! Nu är det klart och det är bara att fylla upp din Kong.

Osttrippel

Recept

Ingredienser

1 dl Keso

0.5dl cheddarost

0.5dl goudaost

Så gör du

1. Hacka osten i småbitar om 1cm x 1cm.

2. Mixa ihop allting.

3. Svårare än så var det inte. Bara att fylla Kongen!

2 nyttiga recept för att fylla din Kong

Har du satt din hund på diet eller har jycken fått lite väl mycket av det goda? Här är två nyttiga recept för Kong.

Berry Boost

Recept

Ingredienser

2 jordgubbar

8 blåbär

1 msk jordnötsmör

Så gör du

1. Tvätta frukten.

2. Skär ner jordgubbarna i småbitar så de går in i Kongen.

3. Fyll Kongen med hälften av jordnötssmöret.

4. Häll i frukten i din Kong.

5. Lägg på sista hälfte av jordnötssmöret. Klart!

Fina fisken

Recept

Ingredienser

1 dl sötpotatis

0.5 dl gurka

0.5 dl tonfisk på burk

Så gör du

1. Hacka sötpotatisen i små bitar.

2. Ställ in sötpotatisen i ugnen på 200 grader i ca 15-20 min.

3. Hacka gurkan i småbitar så den kommer in i Konge.

4. Mixa nu de tre ingredienserna.

5. Klart! Bara att fylla din Kong.

2 recept för att frysa din Kong

Det finns många fördelar med att frysa in Kongen då det gör det ännu kluriga för din hund att få ut fyllning plus att det håller längre. Här är två alternativ för att ge din hund en frusen liten delight. 

Grekisk sötbanan

Recept

Ingredienser

En halv banan

1.5 dl grekisk youghurt

1 tsk honung

Så gör du

1. Hacka bananen i små bitar.

2. Mixa de 3 ingredienserna så det blir en fin smet.

3. Fyll upp Kong och ställ in i frysen.

Fryst äpplenöt

Recept

Ingredienser

1dl finhackad banan

1.5 msk äpplejuice

1 dl finhackat äpple

2 msk naturell yoghurt

Så gör du

1. Hacka banan och äpple i små bitar.

2. Mixa de 4 ingredienserna så det blir en fin smet.

3. Fyll upp din Kong och ställ in i frysen.

Kong Tips och Tricks

Testa olika fyllningar för att få variation

Om du byter fyllning lite då och då kommer din hund sannolikt att bli ännu mer nyfiken. Det är också viktigt att variera fyllning om du gärna ser din hund leka med Kongen varje eller till med flera gånger per dag, då kan man inte bara har onyttigheter. 

Fyll Kong olika mycket för att öka svårigheten för din hund

Om din hund precis börjat använda Kong kan det vara bra att bara fyll Kongen lite lätt och med små bitar så att det enkelt trillar ut. När din jycke börjar bli mer rutinerad är det dags att börja packa Kongen lite mer och kanske även bland lös och fast mat. 

Frys din Kong

Fyll din hunds Kong med något riktig gott och ställ det sedan i frysen i 12-24h. En frusen Kong gör oftast det lite mer utmanande för din hund att få ut fyllningen då det helt enkelt är fastare. Dessutom håller den längre vilket dels gör din hund sysselsatt och tränad en längre tid plus att hjälper matsmältning då fyllningen inte åker ner i magen för snabbt. Att frysa Kong är ju såklar också extra aktuellt under årets varma månader för att ge din hund en svalkande och klurig måltid.

Se till att ha i alla fall 3 Kong hemma

Kong är verkligen en fantastisk leksak som passar alla hundar. Om både du och din hund gillar Kong så kan det ju vara bra att alltid ha en Kong redo och då behövs i alla fall 3 stycken. En som din hund kan leka dag, en andra som ligger i frysen och en tredje som tvättas inför morgondagen. 

Diska alltid Kong efter användning

Att diska sin Kong är superviktigt då det lätt fastnar matrester inne i “snögubben” som lätt kan börja bli problematiska för din hunds mage. Kong är svår att handdiska men funkar hur bra som helst att slänga in diskmaskinen.

Vanlig frågor om Kong

Hur gör man rent en kong?

Det absolut enklaste sättet att rengöra en Kong på är att ställa in den i diskmaskinen, så löser det sig själv. Allar har dock inte diskmaskin och då krävs handdisk. Vårt tips på Hundzon är följande fyra steg:

  1. Lägg Kongen i riktigt varmt vatten i 20-30 min så det får lösa upp rester.
  2. Skölj ur Kongen och borsta den sedan med en tandborste för att komma åt ordentligt. 
  3. Skölj av din Kong grundligt igen och rengör även den på utsidan. 
  4. Klar! Låt Kongen torka.

Kan man köra Kong i diskmaskin?

Ja det kan man göra utan problem. Ställ den i högsta delen av diskmaskinen där den får plats.

Hur använder man en Kong?

Man använder framför allt Kong genom att fylla den med någon typ av mat eller godis som din hund gillar. Det säger sig självt, men din hund kommer då att ivrigt försöka få ut fyllning vilket kan vara lite klurigt med tanke på Kongens utformning. Dessutom studsar den lite lite så det blir en väldigt bra aktivitet för din hund då den får äta och både träna fysiskt och mentalt. 

Är Kong Easy Treat bra för hundar?

Det finns inget direkt farligt för din hund i Easy Treat utan det är i stort sett som vilket annat godis som helst. Och precis som allt annat godis är det allt bra att ge med måtta. Variera fyllningen av din Kong. Ibland Easy Treat, ibland något av våra nyttiga recept eller bara lite bland våt och torrfoder. Alternativen är många.

Kan jag ge min hund Kong varje dag?

Ja absolut! Att låta sin hund använda Kong varje dag är inga problem framför allt om din hund tycker det är kul. Det ärs  om vilken leksak som helst fast med extra många fördelar som vi varit inne på här i artikeln.

Blir hundar trötta av Kong?

Precis som med alla annan lek som kräver energi kommer din hund förr eller senare bli hund bli trött av Kongen. Fördelen med Kong är dock att den även stimulerar hjärnan vilket tröttar ut din hund extra mycket. 

5/5