By Erik
Senast uppdaterad:

Träna din hund på att vara ensam hemma

När man precis har fått sin valp är det lätt att avsätta tid och ge sin nya vän högsta prioritet i kalendern. Det kommer dock en tid då du kommer att behöva lämna din valp hemma utan dig. Hundar är flockdjur precis som oss människor och det kommer att vara tufft i början både för valpen och dig. Det krävs mycket träning för att få din hund att känna sig trygg ensam hemma. Vi har listat några tips för att första gången ni skiljs åt ska gå så bra som möjligt.

Träna din hund på att vara ensam

7 tips föra att träna din hund på att vara ensam

Börja i tid och i korta stunder

Redan när din valp är liten kan du börja träna den att vara ensam några få minuter. Om det går bra, testat att öka tiden. Det är även viktigt och tänka på att inte alltid ta med din valp överallt i hemmet även om det såklart är tilltalande den första perioden.

Lär din valp från första början att du inte alltid kommer att vara där hela tiden. Det kommer gagna er båda även om det såklar är svårt i början.

Stålsätt dig 

Det är viktigt vid träning att inte ge vika för hundens pipande när du lämna,  även om det kan vara väldigt svårt. Om du skulle rusa tillbaka så fort din valp piper eller skäller så kommer du lära den att det lönar sig att börja göra väsen.

Begränsa rummet 

Många hundar har en stark vaktinstinkt och att få känslan av att de ska vakta hela hemmet kan göra dem stressade. Begränsa ytan till en början så den inte känner lika stort ansvar. Är den hund redan stressad av att vara själv kommer den bli ännu mer uppspelt om den ska springa runt i hela huset och se om det finns någon där.

Var inte en drama queen

Gör inte en stor grej av att du ska lämna din hund genom massa extra uppmärksamhet, pussar och kramar. Om du antyder sorg lär din hund att uppfattat det vilket skapar ångest hos din valp. Var kort och koncis när d u lämnar. Ge en liten godis och säg “Vi ses senare” och sen gå rakt därifrån. Precis som du inte ska göra en stor grej när du lämnar gäller samma sak när du kommer tillbaka. Din hund är redan superlycklig att du kommer hem och att spä på det extra mycket kan skapa dåliga vanor som gör att hen urinerar, börjar skälla eller gör andra oväsen ifrån sig. Att stålsätta sig på detta sätta är inte lätt när man har en söt liten valp framför sig, men det är helt nödvändigt för att ni i framtiden ska kunna vara ifrån varandra. 

Skapa positivt förstärkning vid avsked

Se till att din valp får en liten godis eller en tuggleksak som stimulerar dem innan du lämnar. En Kong kan vara en bra att använda sig av då det kommer uppehålla din valp och dessutom klarar mycket tuggande. Leksaker som en Kong eller liknande där din valp också stimuleras mentalt är även bra på så sätt att gör din hund väldigt trött och det är högst sannolikt att det blir en tupplur efter det är färdiglekt.

 Det kan vara en bra idé att vara konsekvent med vilken leksak du ger din valp vid avsked. Sen när du kommer hem igen så tar du tillbaka leksaken och tar fram den först igen nästa gång du ska gå ut. Detta gör det enklare för hunden att få positiv association då det alltid är samma mönster.

Motionera din hund innan du lämnar

Det är väldigt bra om du motionerar och leker med din hund innan du lämnar den. Då blir den trött och kommer lättare komma till ro i sin hundgård och inte orka vara lite uppmärksam på att du lämnar. Försöka ha både fysisk och mental träning, då kommer din hund med stor sannolikhet vara ordentligt utmattade och somna in snabbt. Det kan var bra att förstöra köra motion eller aktiv lek och sen avsluta med mer mentalt stimulerande lek som är lite lugnare. På så sätt så lugnar sig din valp lite och kommer inte vara helt adrenalinstinn och uppe i varv när du lämnar. 

Lär din hund att älska sin hundgård

En nyckel för att få din hund att känna sig trygg hemma, när du inte är där, är att få den att trivas i sin hundgård. Precis som med mycket annat gäller att få din hund i rätt mindset. Se till så att hundgården associeras med att vila genom att ta din valp när den är trött. Tar du dit den när ni leker vill den gärna springa ut ur den igen. Passa även på att skapa positiv förstärkelse genom att ge lite hundgodis när din hund väl gått in. Du kan även göra lekar i och kring hundgården för att skapa än mer positivt association. Testa dig också fram kring vad för material och saker som gör att din valp känner sig trygg i sitt lilla näste. Vissa använder hundbäddar andra handdukar, det är bara att testa och se vad som funkar. 

Avslutande ord

Att träna sin valp vara ensam kräver tålamod och konsekvens. Precis som med mycket annan inlärning är det bra att börja i liten skala för att sedan öka tiden. Se även till att skapa positiv förstärkning i samband med att du lämnar och framför allt ge inte vika om din hund börjar skälla eller pipa. Det gäller att stålsätta sig, även om det kan vara väldigt tufft. Kom ihåg att nästan alla valpar har separationsångest i tidig ålder, men om du börjar i tid och testar dig fram kan gå ganska snabbt att träna bort det. Det kommer gynna både dig och din valp.

Vanliga frågor om att träna sin valp att vara ensam

Hur länge kan du lämna din valp ensam?

Enligt Amerikanska Kennelklubbens tumregel kan du lämna din valp hemma en timme till för varje månad den fyllt från att den är 10 veckor. Det vill säga om din valp är 4 månader kan du lämna den 4 timmar ensam. Tänk dock på att det bara är en tumregel och du bör vara uppmärksam på hur din valp hanterar ensamheten. Valpar som inte är äldre än tio veckor ska max lämnas ensamma en timme.  

Hur börjar jag träna min hund att vara ensam?

Redan när din valp är några veckor gammal kan du låta den vara ensam ett par minuter för att sedan öka tiden om det går bra. Testa även att lämna hen ensam på en begränsad yta, så känner den inte att den har lika stort rum att vakta. 

Hur gör man en osäker hund trygg?

Börja träna din hund kortare stunder och öka sedan, så att den sakt men säkert märker att ensamhet inte är så farligt. Se även till att skapa positiv förstärkning när du lämnar genom att ta fram en leksak eller lite godis. Det är också viktigt att du som hundägare agerar lågmält. Om du själv är uppspelt vid avsked lär din hund känna av det, vilket kan göra att den får ångest och blir stressad.

Hur håller du kontakt med din valp när du inte är hemma?

Om man har en lång dag på jobbet kan det vara skönt att ibland titta till sin lille vän från sin arbetsplats. Det finns flera olika lösningar, men enklast är att köpa en hundkamera så att du enkelt kan kolla till din hund remote och prata med den om du känner det är nödvändigt. Det finns mer avancerade kameror som har inbyggt alarm om din hund skäller och funktion för att du ska kunna ge din hund godsaker. Om du inte vill investera i en ny kamera kan en enklare metod vara att lägga en av dina använda t-shirts eller annat plagg i din valps säng så att den kan känna din lukt. Detta har visats ha en lugnande effekt för valpar.