Bästa hundmat för känslig mage 2022

Bästa hundmat för känslig mage

Bästa allround

Bästa torrfoder

Bästa våtfoder

Bästa för valp

Det är inte kul när ens hund har magproblem och som hundägare vill man gör allt för att få sin bästa vän att må bättre och känna sig trygg. En central del då är såklart kosten och att hitta den bästa hundmaten för en känslig mage kan vara svårt. Vad för ingredienser ska maten innehålla? Ska det vara spannmålsfritt? Borde det kosta mycket mer? Frågorna är många. Vi på Hundzon har tagit fram fyra olika alternativ i fyra olika kategorier som är generellt bra för känslig mage. De är av hög kvalitet och uppfyller en eller flera av faktorerna på bilden nedan dvs består av få ingredienser, är spannmålsfritt eller innehåller prebiotika.

Visa vad man ska tänka på vid köp av hundmat

Bästa overall hundmat för känslig mage

Hill’s Sensitive Stomach & Skin

Vår favorit alla kategorier är Hill’s torrfoder Sensitive Stomach & skin, som är speciellt framtaget för förbättrad tarmfunktion och näringsupptag. Fodret innehåller prebiotiska fibrer som är mycket bra för din hunds tarmflora och minskar risken för dålig mage. Dessutom har fodret ett högt innehåll av vitamin E och omega 6-fettsyra som ger viktigt näring till hunds hund och ser till att hålla den frisk.

3 fördelar

 • Innehåller prebiotika som hjälper till att balansera tarmfloran.
 • Innehåller vitamin E och omega 6 som ser till att hålla din hunds hud frisk. 
 • Väldigt lättsmält som gör näringsupptaget enklare.

Bästa torrfoder för känslig mage

Bozita Robur – Sensitive Grain Free Chicken

Detta är ett riktigt kvalitetsfoder som är tillagad på lättsmält svensk kyckling och är även spannmålsfritt, vilket gör det till ett mycket bra alternativ för hundar med känslig mage. Istället för spannmål innehåller fodret potatis, således är det glutenfritt vilket ofta leder till en bättre mage för din hund. 

3 fördelar

 • Spannmålsfritt vilket är bra för din hunds tarmfunktion.
 • Innehåller lättsmält svensk kyckling. 
 • Passar extra bra för hundar med hög aktivitetsnivå.

Bästa våtfoder för känslig mage

Hill’s – Perfect Digestion

Ett mycket bra våtfoder som är speciellt anpassat för hundar med känslig mage. Fodret är tillagat med kyckling och grönsaker vilket även gör det populärt för de flesta hundars smaklökar. Våtfodret är speciellt sammansatt för att hjälpa din hund med matsmältningen och även balansera mängden oönskade bakterier för att minska risken för en dålig mage. Ett kanonbra allround våtfoder helt enkelt! 

3 fördelar

 • Speciellt anpassat för att stötta din hunds matsmältning
 • Balanserar mängden mikrobiom vilket stabiliserar tarmens funktion.
 • Innehåller essentiella proteiner som förstärker immunförsvaret.

Bästa hundmaten för valpar med känslig mage

Purina Pro Plan – Sensitive Digestion

Ett givet val enligt hos på Hundzon om din valp har en orolig och känslig mage. Innehåller prebiotika som förbättrar tarmens matsmältningsförmåga och således gör näringsupptagningen enkel. Innehåller även råmjölk som ger en extra boost till din valps immunförsvar och minskar risken för dålig mage eller diarré.

3 fördelar

 • Fylld med prebiotika som förbättra tarmfunktionen.
 • Innehåller råmjölk som stärker din valps immunförsvar.
 • Underlättar matsmältningsprocessen.

Hur du vet att din hund har fått en känslig mage

Det finns sällan något trevligt sätt att ta reda på om din hund har fått en dålig mage och det är svårt att  vara proaktiv innan olyckan är framme. Den bästa indikatorn är dock oftast avföringen och dess konsistens. Är den lös och smetig så kan det vara tecken på att din hund har svårt att smälta maten och att något helt enkelt inte står rätt till i magen. Andra tecken på dålig mage kan vara om din hund spyr upp sin mat eller om den pruttar ovanligt mycket. Precis som med många andra sjukdomar är även minskad aptit och trötthet också indikatorer på att magen är dålig.

Orsaker till känslig mage för din hund

Att din hund har en känslig mage kan bero på flera olika saker. Det kan var allt från att det ätit något konstigt ut på promenad till att de har en medfödd sjukdom. Vi har listat några av de vanligaste orsakerna.

Snabb ändring av diet

Om du snabbt ändrar din hunds matvanor kan det vara anledning till att det spökar i magen. Vi hundägare vill gärna hitta den bästa maten för vår jycke, men problemet med det är att hunden inte riktigt får tid att vänja sig vid sin diet, vilket är centralt för att tarmsystemet ska kunna lära sig att behandla den. 

Speciella ingredienser

Vissa ingredienser passar bara inte vissa hundar och gör att deras magar reagerar. Det kan vara vissa sorters kött eller spannmål som gör att din hunds mage blir känslig.

Allmän sjukdom

Precis som för oss människor kan det helt enkelt vara så att din hund blivit infekterad av något som tarmsystemet reagerar på. Det kan komma från något konstigt det ätit under promenaden eller från kontakt med annan hund. Smittkällorna kan vara många.

Din hund äter för snabbt

I vissa fall kan det helt enkelt vara så att din hund äter för snabbt. Att dela upp på flera portioner kan då vara en bra lösning. 

Huskurer för din hunds känsliga mage

Det är alltid en bra idé att ta kontakt med din veterinär om din hunds magproblem inte släpper, men innan man gör det finns det en rad saker man som hundägare kan gör för att förstå anledningen till den känsliga magen. 

 • Ta bort alla potentiella orsaker som du har kontroll över. Det kan till exempel vara snacks du ger din hund (chips, korv etc.) som kan få din hunds mage att reagera. 
 • Se över din hunds diet. Försöker ge den mat som består av färre ingredienser och bara har en proteinkälla. Det kan även vara värt att testa ett spannmålsfritt foder.
 • Testa att låta din hund fasta med enbart vatten och ris. Detta är en metod som i vissa fall kan vara ganska effektiv. Det ger din hunds kropp chans att rensa upp allt som finns i systemet och börja om på nya kula. 

Så vänjer du din hund vid ny diet

Precis som med många andra saker man ska lära sin hund är det en bra idé att göra det gradvis. Börja med att byta ut en liten del av din hunds nya diet och öka sedan andelen för varje dag som går. Låt bytet av diet pågå i alla fall 7 dagar så du ger din hund tid att vänja sig. Se tabell nedan på hur du under en vecka kan genomför skiftet.

DagNy mat Gammal mat
Dag 125%75%
Dag 230%70%
Dag 340%60%
Dag 450%50%
Dag 560%40%
Dag 675%25%
Dag 7100%0%

Tänk på att, under tiden du byter mat, inte ge din hund något godis eller annat snacks. Det kan sedan ta upp till 12 veckor innan du säkert kan säga att den nya dieten funkar. Skulle din hund börja visa symtom som kräkningar, ändrad avföring eller diarré, så rekommenderar vi att ta kontakt med veterinär.

Avslutande ord

Att välja rätt hundmat för känslig mage är svårt då alternativen är många. Vårt generella tips från Hundzon är att utgå från de tre faktorer (få ingredienser, spannmålsfritt, prebiotika), som vi anser är viktiga och bra utefter den research vi har gjort. Testa dig fram kring vad som passar ju din hund och skynda långsamt när du byter ut dieten. Skulle din hund få långvariga problem med känslig mage så rekommenderar vi att du kontaktar veterinär för hjälp.

Frågor och svar

Hur vet jag om min hund har en känslig mage?

Det vanligaste tecknen på att din hund lider av känslig mage är kräkningar, diarré, försämrad aptit, fisande och trötthet. Lös avföring indikerar också att något inte stämmer i magen.

Vilken typ av hundmat är bra vid känslig mage?

Det finns tre faktor som är relevanta att ha i åtanke när du väljer hundmat för känslig mage. 

 1. Det ska vara få ingredienser med enbart en proteinkälla.
 2. Spannmålsfritt.
 3. Innehålla prebiotika som förstärker din hund tarmfunktion.

Varför spannmålsfri hundmat?

Spannmålsfri mat är glutenfri vilket är bra om din hund är känslig mot detta. Matsmältningen kan också underlättas då spannmål ibland kan vara svåra att bryta ner för din hund. 

Innehåller spannmålsfri hundmat kolhydrater?

Ja i de flesta fall gör den det, då kolhydraterna kan komma från andra källor än spannmål, till exempel potatis och ärtor.

Hur länge kan min hund ha diarré?

Om din hunds diarré pågått mer än 2-3 dagar kan det vara dags att kontakta din veterinär. Det viktigaste är att se till hundens allmäntillstånd. Om den fortfarande är pigg och glad efter 2 dagar kan man kanske vänta en till, men börjar den visa trötthet eller kräkningar etc. så bör du söka upp proffesionell hjälp. 

Vad finns det för huskurer för dålig mage?

Vår bästa huskur för din hunds känslig mage är att låta den fasta i upp till 12-16 timmar. Dessutom kan det vara bra efter fasta att i 12-24 timmar bara ge din hund en typ av föda till exempel ris. Detta för att minska risken för att det dyker upp något oväntat för tarmen som kan göra att det blir kaos i magen.


Vad tyckte du om artikeln?

4.7/5