Bästa svenska hundmaten 2022

Om du är osäker på vilken mat din hund ska äta, kan en bra start vara att börja leta efter svenska producenter. De håller ofta mycket god kvalite på de råvaror som de använder och således också fodret som de säljer. Dessutom så tenderar det att vara ett betydligt mer hållbart alternativ och du stöttar även de svenska lantbruket. Fördelarna är helt enkelt många med svenskt foder, så vad väntar du på? Vi har tagit fram några alternativ som vi anser vara den bästa svenska hundmaten. Hoppas du hittar något som passar!

Bästa svenska hundmaten

Bäst i test

Spannmålsfria

Valpfoder

För viktnedgång

Ekologiskt

Våtfoder

Bästa svenska hundfodret – Bäst i test!

Om du letar efter ett bra standard hundfoder för din vuxna jycke och vill att det ska vara helt svenskproducerat så rekommenderar vi detta från Magnussons. Förutom att det är producerat i Sverige så är ingredienserna också från Svea rike och man använder färskt kött och ingen typ av köttmjöl. Det är kvalitet rakt genom. Innehåller 24 gram protein per 100 och passar både aktiva och mer relaxed hundar.

 • Producerat i Sverige och enbart svenska ingredienser!
 • Rikt på protein vilket är centralt för en aktiv hund.
 • Passar de flesta hundar! Ett riktigt allround-foder!

Bästa svenska spannmålsfria hundfodret

Återigen vill vi rekommendera en produkt från Magnussons, som är av högsta kvalite. Fodret är består av svenskt färskt kött och tillverkas av lokala råvaror på gården i Bro. Proteinmängden är hög på 24% och fodret stödjer därför en god muskeluppbyggnad och stark benstomme. Passar både den lite mer aktiva och chilla hunden. En lite speciell egenskap för detta spannmålsfria foder är att bitarna är något mindre än snittet, således kan detta passa extra bra för yngre vuxna hundar. Och vänder man på det så passar det till exempel en boxerhund mindre bra då de kan ha svårt att fånga upp maten. Går att köpa i förpackningar om 4.5 kg och 14 kg.

 • Producerat i Sverige på färskt kött!
 • Välbalanserat och rikt på protein.
 • Spannmålsfritt!

Bästa svenska valpfodret

Detta foder från Bozita är ett perfekt alternativ om du har en valp där hemma som ska ha mat. Det är givetvis helt svenskproducerat och innehåller svensk färsk kyckling som ger en god näringsbas och smak. Fodret är speciellt anpassat för stötta hundar som utvecklas snabbt och ge dem bästa förutsättningar för att bygga upp och bevara sina muskler.

 • Producerat i Sverige.
 • Innehåller färsk svensk kyckling som ger bra proteinmängd och smak.
 • Kan även ges till dräktiga tikar.

Bästa svenska fodret för viktnedgång

Har din hund blivit överviktiga eller har allmänt låg energiförbrukning? I så fall kan detta svenska foder från Magnusson vara ett vettigt alternativ. Precis som Magnussons andra foder är detta tillverkat enbart på svenska lokala ingredienser i Bro. Förutom att vara balanserat på näring och anpassat för hundar med övervikt så innehåller detta foder även protein av yppersta kvalité. Ett komplett foder helt enkelt!

 • Specialanpassat för hundar med övervikt.
 • Tillverkar i Sverige med enbart svenska ingredienser.
 • Rikt på kvalitativ protein.

Bästa svenska ekologiska hundfodret

Detta foder från Bozita är ett perfekt alternativ om du har en valp där hemma som ska ha mat. Det är givetvis helt Om du prioriterar att fodret är ekologiskt och av hög kvalité så är detta foder från Magnusson ett mycket bra alternativ. Det är inte allround-foder som passar de flesta vuxna hundar med normal till hög aktivitetsnivå. Det har sagts några gånger i artikeln nu, men även detta foder är producerat på enbart svenska råvaror och innehåller bra protein som stödjer en stabil muskeluppbyggnad. Som grädden på moset är även detta foder KRAV-märkt.

 • Ekologisk foder som passar de flesta vuxna hundarna.
 • Svenskproducerat.
 • KRAV-märkt!

Bästa svenska ekologiska hundfodret

Om du är ute efter ett svenskproducerat våtfoder med svenskt kött, så vill vi rekommendera Bozitas single protein-serie. Förutom att det är “Made in Sweden”, så är det spannmålsfritt och består endast av ett protein vilket gör det extra lämpligt för hundar med känslig mage. Fodret är en komplett måltid i sig, men kan också kombineras med torrfoder om din hund tycker det är extra gott. Våtfodret finns med 3 olika protein – älg, ren och biff.

 • Svenskproducerat på svenskt kött!
 • Monoprotein och spannmålsfritt, vilket är bra för magen!
 • Finns i tre olika smaker!

Två svenska hundfoder-producenter – Magnusson och Bozita

Magnusson – Kvalitetsfoder från Uppland

Magnussons petfood är en svensk livsmedelsproducent med en historia som går ända bak till 1950-talet då man började med djuruppfödning på gården hemma i Bro. Sedan dess har man även fött upp hundar och sakta men säkert, över åren, skaffat sig kunskap om hundars behov och framför allt vilken mat som de bör äta.

Idag producerar man ett av Sveriges bästa hundfoder och allt är gjort på enbart svenska råvaror och stor del kommer från de lokala gårdarna i Uppland. Super närproducerat med andra ord! 

Förutom att Magnusson gör ett riktigt bra hundfoder, så har de också stor fokus på att göra det man gör hållbart. Inte nog med att mycket av råvarorna kommer från närliggande gårdar (korta transporter osv.), så använder man sig av vattenalstrad energi och utesluter kemisk rengöringsmedel.

Bozita – Hundfoder från Vårgårda

Historien om Bozita går ända bak till 1800-talet då skotten Aron Heyman började producera “Vårgårda hundmjöl” lite utanför Allingsås. Lite mer än 100 år senare är Bozita idag en av Sveriges största tillverkare av djurfoder. Man har kvar produktionen i Vårgårda och tillverkar där både våt- och torrfoder. 

Bozitas foder är gjort på i stort sett bara svenska råvaror, utan onödiga tillsatser och all tillverkning sker i Sverige. Förutom råvaror av hög kvalitet, så har man en mycket god djurhållning inte minst för att svensk lagstiftning kräver det, men även såklart för att få ett så bra foder som möjligt. 

Precis som många andra svenska producenter jobbar man aktivt med hållbarhet och i Bozitas fall så sker till exempel all produktion med hjälp av förnyelsebar energi. All transporter är också miljöcertifierad och förpackningarna som fodret färdas i är valda med miljön i åtanke.

Varför ska man köpa svensk hundmat?

Kvalitetsstämpel

Det är ingen självklarhet men oftast är svensk mat mycket välproducerad och gjord på bra råvaror. Dessutom har vi god djuromsorg i Sverige som är väl reglerad i lagboken. Det om något bör ju vara ett viktigt kriterium för oss hundägare.

Miljön

Svenska mat har i de flesta fall en betydligt lägre miljöpåverkan än utländsk, av den enkla anledning att den behöver fraktas kortare sträckor. Förutom detta är svenska mat oftast väldigt ansvarsfullt producerad med både hållbarhet och biologisk mångfald i åtanke.

Stötta det lokala

Genom att köpa svensk hundmat stöttar du den lokala ekonomin och livsmedelsindustrin i Sverige, som sysselsätter cirka 150-200,000 svenskar. Förutom att vårt val av svensk mat ger möjlighet för dessa företag att kunna bedriva sin verksamhet, så stödjer det även en levande landsbygd vilket är viktigt ur väldigt många aspekter.

Nära till hands (lätt att kontakta osv)

En anna fördel med att köpa svensk hundmat är att det oftast är betydligt lättare att komma i kontakt med producenten om man har frågor om fodret eller liknande. Det är också lättare att tillskansa sig information då hemsidorna är på svenska till skillnad från utländska producenter som kanske bara har detaljerade information om produkten på engelska.

“Från Sverige” märkning

Om du vill vara säker på att hundfodret man köper är producerat i Sverige av svenska råvaror, så är “Från Sverige” din bästa vän. Detta är en frivillig ursprungsmärkning där varje produkt som ansöker om märkning testat och kontrolleras för att uppfylla de fem kriterierna som man ställ upp vilket är följande: 

 1. Alla djur är födda och uppväxta i Sverige.
 2. Odling har utförts i Sverige.
 3. All typ av produktion som till exempel förädling, mixning och förpackning är utförd i Sverige. 
 4. Protein som kött, fisk, fågel, ägg och mjölk är 100% svenskt. Det gäller även produkter med flera ingredienser som till exempel korv.
 5. För vissa produkter med flera ingredienser gäller speciella regler där minst 75% av råvarorna ska vara svenskt. Detta gäller bland annat leverpastej, müsli eller kanelbulle.

Kort sagt kan man säga att “Från Sverige”-märkning betyder kvalité och om du köper varorna med denna symbol så får du alla fördelar vi gått igenom i stycket ovan dvs. kvalitetsfoder, miljösmart, stöttar det lokala och lätt att förstå.

Avslutande ord

Att välja svenskt hundfoder är bra ur många olika aspekter och vi behöver nog inte rabbla alla anledningar här igen. Det är väl ingen hemlighet att vi på Hundzon gillar både Magnussons och Bozitas produkter och det är ganska självklart, givet den kvalite de håller. Vi rekommenderar dig verkligen att testa någon av de alternativ vi tagit fram och passa även på att besöka på Magnusson och Bozitas hemsida för att läsa mer. Heja Sverige!

Vanliga frågor

Är all svenska hundmat bra?

Givetvis är inte all svensk hundmat bra, men det finns god argument för att snittkvaliten är betydligt högre än den som kommer från utlandet. Det som däremot definitivt är bättre med svenskt hundfoder är hållbarheten. Vi har tuff lagstiftning med miljön i hänsyn och dessutom så blir ju transporterna i en stor majoritet av falle kortare om vi bara fraktar inom Sverige.

Vilka hundfoder är svenska?

Det finns en rad olika svenska hundfoder som t.ex. Magnussons och Bozita. Det är dock få foder som tillverkas i Sverige och är gjorda på svenska råvaror. Vill du ha ett sådant alternativ rekommenderar vi Magnusson där alla ingredienser är svenska.

Vilket svenskt torrfoder till hund är bäst?

Det beror såklart på vilka egenskaper man har i åtanke men enligt oss på Hundzon är det bästa svenska torrfodret Magnussons Vuxen. Det är komplett standardfoder som är producerat  i Sverige och med svenska råvaror. 

Vad innebär att hundfodret är ekologiskt?

Det innebär att vid odling och produktion har det används kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel. För att någon typ av mat ska klassas som ekologisk får man inte heller använda GMO eller bestrålning. 

Vad innebär att fodret är KRAV-märkt?

Foder som är krav-märkt är gjord utan kemiska bekämpningsmedel, har begränsad miljöpåverkan och med god djurhållning. Förutom detta så krävs även goda arbetsvillkor för de som tillverkar fodret. En KRAV-märkning ställer således ganska breda krav på fodret och du som hundägare kan därför köpa det med gott samvete.

Vem säljer Magnusson Petfood?

Man kan köpa Magnusson Petfood online frå bland annat Firstvet och Vetzoo. Vill man köpa i butik finns ibland även hos de stora livsmedelsbutikerna som ICA, COOP och Willys. Mana kan även köpa direkt via Magnussons egen hemsida. 

Finns det Krav-märkt hundfoder?

Ja det finns, som tur är! Ett alternativ är Magnussons ekologiska som du hittar här. 

Var kan jag köpa svenskt hundfoder?

Svenska hundfoder återfinns hos de flesta stora e-handlarna som säljer hundfoder där ibland Firstvet och Vetzoo. Man kan även köpa svenskt foder direkt i butik. Det är bara fråga personalen så finns säkert något alternativ i alla fall.

Vad tyckte du om artikeln?

4.8/5