By Erik
Publicerad:

Kan hundar skratta och le?

Vi pratar ofta om hur lika vi människor är våra hundar. Det finns många likheter och hundar beter sig ganska likt människor när de är glada eller ledsna. Ett av huvudmålen som hundägare är att göra sin hund så lycklig så möjlig och det vill man ju gärna få bekräftat på något sätt. Det tydligaste tecknet på lycka är skratt, så det är inte konstigt att man då frågar sig om hundar kan skratta?

Kan hundar skratta?

De råder viss debatt kring huruvida hundar kan skratta eller inte, men det korta svaret är nej. I alla fall inte på det sätt som vi människor gör. Däremot kan hundar göra ett visst ljud när de leker, som till viss del påminner om det mänskliga skrattet. Det är dock inte riktigt ett skratt utan ett snarare en typ av flämtning som uppstår vid utandning. En del hundraser använder detta flämtandet för att få andra människor och hundar att börja leka. 

Skrattade hund

Kan hundar le?

Om hundar inte kan skratta, kan man då fråga sig om de i alla fall kan le? På sociala medier finns mängder av bilder på hundar som ser ut att le och fnissa. Hundar kan dock inte riktigt le som vi människor även om det kan se ut så. Det “leendet” sker ofta när din hund är avslappnad och glad, vilket ofta är varför man tänker att det är just ett leende. 

5 tecken på att din hund är lycklig

Om man inte riktigt kan säga att en hund skrattar eller ler hur vet man då att den är lycklig? Många brukar använda svansen som en indikator på en hunds lycka men det finns flera andra saker du kan titta efter som indikerar om din hund är lycklig. Här är våra topp fem tecken på att din hund är vid gott mod. 

En hög svängande svans 

Det är väl det absolut mest kända tecknet och behöver inte så mycket mer förklaring. 

Viftande öron

Med detta menar vi att din hunds öron är avslappnad och att de därför flyger lite åt höger och vänster. Till skillnad från viftande öron, är hundöron som står spänt uppåt inte nödvändigtvis ett tecken på lycka utan snarare ett tecken på att din hund är på alerten. 

Kroppen är avslappnad

Om din hund är avslappnad och inte spänd och orolig så är det ett gott tecken på att den mår bra och är lycklig. Löst hängande axlar och mjuk ögon är bra tecken på att din hund mår bra.

De är lekfulla

Det säger sig själv men en lycklig hund är mer intresserad av att leka och springa runt. 

De är närgångna

En hund som är avslappnad och mår bra är mer sociala och gosig, då den känner sig trygg. 

4 tecken på att din hund är olycklig

Det sista vi som hundägare vill är att ens hund är olycklig. Hur vet man då om ens hund är ledsen? Vi har listat 4 olika beteenden och kroppsspråk som kan indikera att din hund inte mår hundra. 

Låg och hängig svans

Precis som att en hög och viftand svans är tecken på att din hund mår bra är en låg och hängande svans ett tecken på det omvända. 

Kroppsspråk

En orolig och ledsen hund kommer att se spänd ut och vara stillastående och stel. Ett annat kroppsspråk som är tecken på olycka är att din hund undviker ögonkontakt.

Öronen ligger bakåt

Om din hunds ögon ligger bakåt och stabilt längs med deras huvud så kan det också vara en indikation på stress och oro. 

Gömmer sig

En orolig och olycklig hund tenderar inte att vara särskilt social. Därför är ett tydligt tecken på olycka hos din hund att den drar sig undan och mest verkar vilja vara för sig själv. 

Hur kan du göra din hund lycklig och glad?

Lek och träna

Hundar som inte tränar och leker kommer garanterat tycka att deras liv är tråkigt och därav känna sig olycklig. Gå på en rask promenad, gör någon intensiv lek eller gå och simma i havet. Träning stimulerar inte bara fysisk hälsa utan även mental, precis som med oss människor. Ordentlig träning gör också den hund trött och kommer ge den bättre sömn vilket också är en viktigt faktor för att den ska bli lycklig. 

Kroppskontakt

Fysisk kontakt är a och o för att du ska bygga upp en trygghet i relationen till din hund. Trygghet som är en grundbult för att din hund ska må bra. Du ska inte springa runt och jaga din hund, men när den kommer nära dig så se till att klappa och rör vid den.

Sömn

Precis som för oss människor är sömn superviktigt för att undvika stress och oro. Samma gäller för din hund. En hund som är utvilad och sover ordentligt har mycket större möjligheter att leva ett lyckligt liv.

Tysta dagar

Det finns en del som argumenterar för att man ska ha så kallade “tysta dagar” med sin hund. Det innebär att man inte pratar alls med den utan bara använder kroppsspråk och fysisk kontakt. Detta kommer garanterat din hund finna intressant. 

Ge din hund frihet

De är nog få saker som vi människor uppskattar mer än att få känna oss fria och göra vad vi vill. Detsamma gäller hundar. Som hundägare är dock vanligt och inget konstigt i att man dikterar tiden för sin hund genom att bestämma vad den äter, när den ska gå på toa eller när den ska få leka. Det kan dock vara bra att ibland ge din hund frihet att göra vissa val själv. Det kan ver enkla saker som att låta den bestämma åt vilket håll ni ska gå på er promenad eller låta den vilja leksak från korgen. 

Bli en expert på att massera din hund

Alla hundar har en favoritpunkt som de älskar att bli klappade och masserade på. Titta på din hund när du masserar och se var han eller hon verkar njuta mest. Det kan också vara värt att lära sig olika massagetekniker för att kunna göra det ännu bekvämare för din bästa vän. 

Avslutande ord

Hundar har många beteenden som påminner om de mänskliga och vi gillar att känna igen dem. Det flesta är dock överens om att hundar inte kan skratta eller le på det sätt som vi människor göra. Däremot kan de göra vissa uttryck och ljud som påminner om det. Det finns dock flera andra sätt som du kan se om din hund är lycklig som t.ex. att svansen viftar på topp eller att den är lekfull. Om du tycker den hund verkar olycklig finns det flera olika saker du kan göra för att få den upp på banan igen. Det absolut viktigaste enligt oss på Hundzon är att se till att din hund får motionera ordentligt då det är bevisat att de inte bara stimulerar fysisk utan även mental hälsa. Lycka till lyckan!

Leave a Comment