By Erik
Senast uppdaterad:

Hur långt kan man gå med en valp?

En enkel tumregel enligt brittiska PDSA att förhålla sig till är att en valp kan gå 2 x 5 minuter för varje månad den fyllt. Så om din hund t.ex. är 2 månader gammal kan den gå 2 promenader om 10 minuter. Detta är dock bara en tumregel och tiden man kan motionerar med sin hund beror på en rad olika faktorer framför allt ras och ålder. Det finns också flera andra saker du bör ha i åtanke när du ska ta ut din valp på en promenad. Läs mer för att få en bättre förståelse.

Ålder och ras spelar en viktig roll

Ras

En avgörande faktor hur långt din hund ska gå är rasen. Leksamma hundar som en bulldog eller border collie kommer att älska att vara ute och röra på sig, men en border collie kommer antagligen orka mycket mer. Med det sagt är det inte så att stora hundar ska röra sig mycket mer. Det har gjorts studier på större hundraser som visar potentiella samband mellan för mycket träning och olika bensjukdomar. Generellt kan man säga att stora raser växer naturligt mycket snabbare under valpåren och därav genomgår större förändringar i sin kropp. Således kan det vara problematiskt att ta ut dem på för långa promenader i tidig ålder även om de orkar ganska mycket med sina långa ben. Det finns många andra aspekter kopplat till ras som påverkar hur långt man kan gå med sin valp. Mitt tips är att läsa på så mycket du kan om just din hundras för att få en så bred förståelse som möjligt.

Ålder

Väldigt unga valpar har knappt någon kondition alls och ska därav inte vara ute och gå för mycket. Tumregeln som nämndes i början av artikeln är en bra indikation på hur lång din hundpromenad kan vara, men notera att man bör först börja använda den efter att hunden fyllt 4-5 veckor. 

Tabell för promenadlängd enligt PDSAs tumregel

Ålder (månader)Promenadlängd
220 min (2 x 10 min)
330 min (2 x 15 min)
440 min (2 x 20 min)
550 min (2 x 25 min)
660 min (2 x 30 min)

Viktiga saker att ha i åtanke när du går ut med din valp

Lär din valp gå i koppel

Förvänta dig inte att din valp ska gå problemfritt i koppel er första promenad, den kommer snarare tugga, dra och bita i kopplet. Det är därför viktigt att redan vid första promenaden börja lära din valp hur man går elegant. Ett enkelt sätt är att börja träna inomhus genom att bara gå några få steg med kopplet på.

Undvik de varmaste och kallaste delarna av dagen

En hel del valpar är extra känsliga mot extrema temperatur. I riktigt varma temperaturer kan hunden få värmeslag och bli uttorkade vilket kan sluta illa. Hur känslig en hund är för värme beror såklart på flera faktorer bland annat ras och vikt. En tumregel är att man helst ska undvika att gå med sin hund vid temperaturer över 20 grader och man ska vara väldigt försiktig om temperaturen är över 25 grader.

För kalla temperaturer kan också vara skadligt för din valp. Dessutom så kan fryst mark skada trampdynorna och det kan därav vara bra att sätta på ett par hundskor. På gator och trottoarer kan det dessutom ha saltats för att smälta snön, vilket också kan vara problematiskt för hunden.

Började med korta promenader med flera pauser

Det är viktigt att sakta stegra upp promenadlängden med sin valp för att enkelt få en känsla för vad den orkar med. En annan viktigt faktor är också att ta pauser under promenaden, så att valpen får chans till kort återhämtning. Ett enkelt sätt att stegra upp promenader är att minska antalet pauser som hunden fått tidigare. Till exempel kanske du börjar gå 5 minuter med 2 pauser tills du märker att din valp börjar få bättre ork. Därefter testar du att gå 5 minuter utan paus osv. Med andra or ge din valp tid att lugnt och metodiskt träna upp sin kondition och var uppmärksamma på när den visar på trötthet.

Vaccination innan lek med andra hundar

Precis som människor har hundar ett immunsystem som ständigt utvecklas och framför allt i tidig ålder. Det är därför inte helt oproblematiskt att direkt ta ut sin valp och exponera den för diverse bakterier och virus då immunförsvaret inte alls är utvecklat. Se till att direkt få din valp basvaccinerad, så den skyddas mot farliga sjukdomar. Efter att den fått första sprutan, vilken brukar ges vid 7-8 veckors ålder, så kan den få träffa andra hundar i kontrollerade former till exempel hemma hos bekanta eller på kurs. Tänka dock på att kolla upp så hundarna den träffar är vaccinerade och inte sjuka. Det är första efter den andra sprutan, som normalt brukar ges efter 12 veckor, som din valp kan börja leka fritt med andra hundar.

Hur kan du aktivera din valp innan den är vaccinerad?

Som nämnts tidigare i texten så bör man inte släppa ut sin valp i det fria och framför allt inte med andra hundar innan den påbörjat sin vaccinering. Frågan är då vad man kan göra med sin valp istället för att få den stimulerad i tidig ålder. Här några tips:

Saker att ta med på hundpromenaden

När du väl ska ut med din valp är det bra att ta med de mest essential sakerna som vatten och hundbajspåsar. Det finns praktiska hundvattenflaskor med inbyggda skålar som du kan ta med. Ta även med lite godsaker för att tydligt kunna markerar om din valp varit duktig, men även om du behöver distrahera den. Tänk även på att om det är mörkt ute, så se till att göra dig och din hund synlig med reflexväst och även lampa om det behövs.

Sammanfattning

Frågor och svar

Huvudfrågan i denna artikel var hur långt man kan gå med sin valp och som med mycket annat beror det på. Alla hundar är unika och har olika förutsättning som storlek, ras och mental förmåga. Tumregeln som säger att din valp kan gå 2 x 5 minuter per dag för varje månad den fyllt är en bra indikation, men det är viktigt att vara uppmärksam på sin hunds förmåga. Mitt huvudtips är att börja i liten skala och var uppmärksam på hur din valp reagerar. Har du gått 7 minuter och din valp gjort det utan att lägga sig ner, kanske ni ska testa 8 minuter promenad nästa gång. Skynda långsamt med andra ord.

Hur långt kan min valp gå?

Tumregeln är 2 x 5 minuter per månad din valp fyllt, så om den är 4 månader kan den gå 2 x 20 minuter per dag. Detta är dock bara en tumregel. Var uppmärksam på hur din hund reagerar och anpassa aktiviteten utefter det.

Kan jag låta min hund vara med andra hundar innan vaccination?

Nej. Din valp bör inte vara i kontakt med andra hundar innan den fått sin första vaccination som brukar ges efter 8 veckor. Efter det kan man i kontrollerade former tillåta sin hund träffa andra hundar. Tänk dock på att kolla upp de andra hundarnas vaccinationsstatus. Det är först efter andra vaccinationen som man låta sin hund börja träffa likasinnade i lite större omfattning.

När på dagen är det bästa att gå ut med sin hund?

När på dagen är egentligen ganska irrelevant utan försök istället att undvika höga och låga temperaturer.

Vad ska jag ta med på hundpromenaden?

Se till att ta med det mest nödvändiga, vilket är en vattenflask, hundbajspåsar och lite godis för att kunna belöna eller distrahera din valp om det behövs.