Bästa hundkoja för utomhusbruk 2022

Varje hund behöver sitt eget lilla krypin både inomhus och utomhus. Inne är det oftast en säng eller liten hage, men utomhus kan det bli bökigt att ställa ut en säng eller hage. En hundkoja kan då komma väl till lags och är också en kul grej att ha för din hund men även kanske en snygg lite byggnad att ha i din trädgård. Precis som med många andra hundtillbehör är alternativen många och det kan vara svårt att orientera sig. Vi har listat fyra hundhus i fyra olika kategorier där vi hoppas du kan hitta något som passar din hund och trädgård. Dessutom har vi skrivit ihop en liten köpguide kring vad du bör tänka på vid köp av hundkoja samt en liten Q&A i slutet.

Bästa hundkojorna utomhus i fyra kategorier

Bästa hundkojan - 4 kategorier

Bästa i test (alla kategorier)

Bästa budgetalternativ

Lyxigaste alternativet

Bästa för två hundar

Hundkoja – Bäst i test (Alla kateogier)

Detta är en hundkoja att ha utomhus som är av högsta kvalitet som dessutom är mycket prisvärd. Den är tillverkad i Sverige av tryckimpregnerat trä som gör den möjlig att ställa direkt på gräset även om det alltid är bättre att ställa på stenplattor eller grus för ökad livslängd. Detta hundhus är givetvis isolerat för skydd mot kyla och värme, vilket också gör att den uppfyller jordbruksverkets krav. Monteringen är förhållandevis enkel och du behöver bara en skruvmaskin och sen är det bara att följa instruktionerna. Taket är avtagbart vilket underlättar städning. Voff Sweden Basic är en riktigt kvalitetskoja och det är Hundzons egen favorit.

3 fördelar:

 • Isolerad så den tåler både kyla och värme och uppfyller jordbruksverkets krav.
 • Finns i 3 olika storlekar.
 • Tillverkade i Sverige av kvalitativt material. 

Mest prisvärd hundkoja

Denna hundkoja är er gjord i furu och har extra höga ben för att skydda mot fukt och andra otrevligheter som kan uppkomma utomhus. Hundhuset är även isolerat för att skydda din hund mot värme och kyla. Taket sitter på med gångjärn så du enkelt kan komma åt insidan för städning och inredning etc. Trixie natura är grå och kommer i flera olika storlekar. Ett perfekt alternativ för dig som inte vill lägga för mycket på en hundkoja. 

3 fördelar:

 • Isolerad så den skyddar mot både kyla och värme utomhus.
 • Extra höga ben som skyddar mot fukt och ger god luftrörelse undertill.
 • Enkel att montera.

Lyxigaste hundkojan

Du ser själv på bilden, detta är en riktigt lyxig och pampig hundkoja som är något utöver det vanliga. Konstruktionen av detta hundhus är mycket robust då det är gjort i en massiv träram och även är isolerat vilket gör den perfekt för utomhusbruk. Som man ser på bilden har detta lyxiga hundhus även en liten balkong där din hund kan ligga och glassa. Hundkojan är trots sin storlek och pampighet förhållandevis enkelt att montera. 

3 fördelar

 • Lyxigt utseende. 
 • Isolerat för att skydda mot kyla och värme utomhus.
 • Stort utrymme vilket ger plats för i alla fall två hundar.

Bästa hundkoja för två hundar

Är du ute efter en hundkoja för flera vill vi återigen rekommendera VOFF Sweden och deras dubbelmodell. Precis som enkel-modellen är den gjord av svenskt material och är isolerad, så den uppfyller alla krav och passa bra att ha utomhus. Har plats för 2 hundar och finns dessutom i flera olika storlekar beroende på vilken ras dina hundar är.

3 fördelar:

 • Plats för två hundar
 • Finns i flera olika storlek
 • Gjort av svenskt kvailtetsvirke och är isolerad

6 saker att tänka på vid köpa av hundkoja för utomhusbruk

1. Storlek

Det säger sig själv men det är mycket viktigt att du köper en hundkoja i rätt storlek och framför allt inte för liten. I vissa fall kan storleken på hundkojan anges efter ras och även om det i vissa fall kan bli rätt utefter detta rekommenderar vi alltid att du utgår från kojans mått och ställer det i relation till din hunds storlek. Det viktigaste att mäta din hunds längd från svansen till baken och den hundens mankhöjd från tassen till nacken. När du har tagit dessa mått kan du börja fundera på storleken som kojan behöver. Vi rekommenderar att du i alla räknar med 1.2 per måttenhet. Bredden bör också vara ca 1.2 gånger mankhöjden.

Exempel: Din hund är 50 cm lång och 35 cm hög. Du behöver då en koja som är i alla falla 60cm lång (50×1.4),  42cm hög (35*1.4) , 42 cm bred). 

Denna tumregel är just bara en tumregel, men det ger i alla fall en indikation på hur stort hundhuset ska vara. Tänk också på att din hund ska komma genom dörren/luckan så du kollar det med. 

2. Vilket klimat den ska användas i

De flesta som besöker denna sida bor i Sverige och vet då vilka väderomslag vi kan ha. Med det i åtanke är det viktigt att du köper en robust hundkoja som tåler både regn, sol, kyl och vind. Se alltid till att hundkojan är isolerad. Dels för att det skyddar din hund mot kyla och värme samt att du enligt jordbruksverket regelverk måste ha isolering. 

3. Material

Tänk på i vilket material du köper din hundkoja så det håller och går förhållandevis lätt att underhålla. Hundkojor i trä är det mest populära och håller mycket länge men kräver ändå lite underhåll, vilket många dock tycker är värt. Vill du slippa i underhåll i stort sett kanske du ska köpa en koja i plast även om det kanske är ett material man helst vill undvika. 

4. Design

Det är ju självklart viktigt att hundkojan är snygg och kanske framför allt smälter in i din trädgård eller var den ska stå. 

5. Underhåll

En annan faktor att tänka på är hur lätt det är att underhålla hundhuset. Går taket till exempel att ta av så man lätt kan komma åt för städning? Är trädet impregnerat så det håller bättre mot slitsam väderlek? Detta är ett par frågor som du kan behöva ställa dig i samband med köp. 

6. Mobilitet

Är du inte säker på att hundkojan alltid ska stå på samma plats och kanske flytta till andra hus eller hänga med ut på en resa? Då kan det vara bra att kolla upp extra nog hur pass enkel den är att monter upp och ner så du smidigt kan ta med den. 

Vanlig frågor om hundkojor

Vilken hundkoja är bäst?

Det är en svår fråga med många svar. Enligt oss på Hundzon är den allround hundkojan Voff Basic, men den behöver nödvändigtvis inte passa för alla hundar. Det finns flera olika faktorer som du bör ha i åtanke när du köper hundkoja för att förstå vad som är bäst för dig och din hunds behov. Till exempel vilken storlek den ska vara, hur enkel du vill den ska vara att underhålla eller bara en sån enkel sak som hur den ser ut. 

Hur städar man hundkoja?

Det enklaste sättet är att ta av taket (annan viktig faktor att tänka på när du köper hundkoja) och sedan skura golvet med vatten. Undvik helst rengöringsmedel. Riktigt varmt vatten brukar räcka långt.

Hur stor ska en hundkoja vara?

Du bör utgå från din hunds mankhöjd (tass till nacke) och längd (svans till nos) och sedan ta dessa mått gånger 1.2. För bredd kan du utgå från mankhöjden. Så om din hund är 1 meter lång och 50 cm hög bör måtten på hundkojan vara följande:

Längd: 1.2 m

Höjd: 60 cm

Bredd: 60 cm

Måste en hundkoja vara isolerad?

Ja enligt jordbruksverket regelverk måste den det, så tänk på detta när du köper en.

Vad kan man ha i hundkojan? 

Du kan egentligen ha lite vad som i hundkojan men den kan vara trevligt med en liten filt som din hund kan ligga på. Ha också alltid en vattenskål på plats. Annars rekommenderar vi generellt att du testar dig fram med vad din hund gillar.

Hur får jag min hund att trivas i hundkoja?

Vi rekommenderar som med mycket annan inlärning att börja sakt men säkert. Att kasta in din hund direkt i kojan är ingen bra ide. Till en början bör du bara låta din hund nosa och känna på kojan och om den vill gå in i den. Sen kan du kanske bjuda din hund på en måltid i dess nya crib så du skapar lite positiv förstärkning. För mer utförlig guide rekommenderar vi att du läser vår guide i 5 steg för att få hundar att trivas i valphage då den är applicerbar på denna frågan också.

Kan man bygga hundkoja själv?

Självklar kan man bygga en hundkoja själv även om det kan vara lite bökigt om man inte är händig. Se till att ha en ordentlig ritning och följ den noga.

Avslutande tankar

Att köpa en hundkoja kan vara knepigt med tanke på alla alternativ som finns. Vi har gett dig fyra olika alternativ som vi hoppas ska passa utefter dina och din hunds behov. Läs igenom de sex faktorerna i vår köpguide och funderar på vad som är viktigast för dig, på så sätt är vi ganska säkra på att du kommer hitta en fin hundkoja. 


Vad tyckte du om artikeln?

5/5