Bästa Valphage 2022

Enligt sägen är det katter som är det nyfikna husdjuret, men vi är nog många hundägare som vill argumentera för att hundvalpar är minst lika nyfikna. Valpar är taffliga och har en förmåga att hamna i trubbel framför allt när ingen håller stenkoll på vad de tar sig för. En valphage kommer därför väl till användning när du inte kan ha uppsyn på din hund men ändå vill känna dig säker på var den är och vad den leker med. Vi har listat 4 olika valphagar i 4 olika kategorier för att hjälpa dig hitta rätt.

Bästa valphagen - 4 kategorier

Bästa valphage

Valphage i canvas

Valphage att ha inomhus

Bästa för din budget

Bästa valphagen alla kategorier

Tectake – Monterbar valphage

Hundzons favorit när det kommer till valphagar är denna bästsäljare från Tectake. Denna lekhage är gjord i metall och är uppbyggd av åtta väggar, vilket gör den stabil och flexibel. De 8 väggarna kan monteras ihop på olika sätt för att kunna anpassa storleken utefter tillfälle och hund. I takt med att din valp växer kan du köpa en uppsättning till och montera ihop med din första hage. 

3 fördelar

 • Anpassningsbar storlek
 • Går enkelt att bygga på med ny uppsättning.
 • Har en upphöjd tröskel för att förhindra rymmande valpar.
Bästa valphage

Bästa valphagen canvas

Dogman – Canvashage

Vill du ha en riktigt funktionell och robust valphage i canvas rekommenderar vi denna från Dogman. Valphagen är ihopfällbar och kan enkelt bäras i en väska när den är ihopfälld, vilket gör den till ett mycket bra alternativ när ni ska på resa eller utflykt. Fönsterna på denna hage är mesh vilket ger god ventilation och även dig som hundägare möjlighet att se vad som pågår inne i gården. Funkar både inomhus och utomhus.

3 fördelar

 • Hopfällbar vilket gör den perfekt för resa eller utflykt.
 • Funkar både inomhus och utomhus.
 • Har meshfönster som ger bra ventilation och uppsikt.
Bästa valphage i canvas

Bästa valphage för inomhusbruk

Iris Ohyama – Inomhushage

Denna valphage från Iris Ohyama är den bästa enligt oss när det kommer till inomhusbruk. Den har både botten och tak som går att montera av och på beroende på vad som passar din hund. Valphagen är också väldigt enkel att montera ihop. Den är också väldigt stilren och finns i flera olika färger vilket kan vara viktigt när den ska användas inomhus för att få de att smälta in med övrig inredning.

3 fördelar

 • Stabil valphage med botten
 • Enkel att montera ihop
 • Stilren och finns i flera olika färger så den snyggt kan smälta in i ditt hem.
Bästa valphage inomhus

Bästa valphagen för din budget

Amazon – Monterbar valphage

Förutom att denna valphage är billig är den också väldigt robust och stabil. Enkelt att montera och går att sätta ihop på olika sätt för att anpassa utrymme. Fungerar att ha både inomhus och utomhus. 

3 fördelar

 • Mycket bra pris.
 • Enkel att montera och anpassa.
 • Går att använda både inomhus och utomhus.
Bästa valphage budget

Fördelar med hundhage

Den stora fördelen med en valphage är att det är en säker och kontrollerad miljö där du kan lämna din valp när du är upptagen med annat och inte kan ha full uppsyn. En annan fördel är också att du kan använda den för att separera din hund från kanske en större hund eller en katt om ni har besök. Valpar har ju ofta en förmåga att irritera äldre hundar då de har svårt att sätta gränser, således kan det vara bra att ha möjlighet att separera dem. 

En valphage är dessutom en kontrollerad plats om din valp skulle få för sig att bajsa inomhus. Framför allt de valphagar som har en botten där man enkelt kan städa upp om olyckan är framme.

Hur väljer du den rätta valphagen – 7 olika saker att tänka på

Din hunds storlek

Det säger sig själv, men ju större din hund är desto större hage behöver den. Det ska ändå finnas lite yta så din hund kan leka runt.

Var du ska valphagen

Ska du ha valphagen inomhus, utomhus eller kanske både och? Beroende på detta kanske du vill ha en valphage med en botten för inomhusbruk eller om du ska ha den ute kanske en mer flexibel som du kan anpassa.

Flexibilitet och lagring

När valphagen inte ska användas är det en klar fördel om den enkelt kan packas ihop i så litet format som möjligt, så det enkelt kan förvara den. 

Din hunds förmåga att rymma

Om din hund är stor eller tuggar mycket på olika saker kanske du behöver en lite högre eller mer rejäl valphage. 

Enkelhet att sätta ihop

Vissa valphagar är svårar än andra att sätta ihop, precis som Ikea-möbler. Ska valphagen kanske flyttas runt och tas upp och ner frekvent så är det viktigt att den är enkel att montera ner och upp.

Justerbarhet

Det är en klar fördel om du kan anpassa storleken och utformning av din valphage. På så sätt kan du ha den på flera olika ställen inomhus, men även anpassa den om ni ska på utflykt eller liknande.

Materialtyp

Valphagar kan göras i flera olika material som metall, stål och canvas. Beroende på hur länge du vill den ska håll och hur mycket din hund tuggar på saker så är det viktigt att tänka över vilket material som valphagen ska vara i. 

Hur du får din hund att trivas i valphagen – 5 steg

Att bara kasta in sin valp i hagen är oftast ingen bra idé då den antagligen kommer bli chockad och lite lätt traumatiserad vilket inte är optimalt. Precis som med mycket annan inlärning är det bra att börja i liten skala för att sakta men säker skala upp i takt med att du och din hund gör framsteg. Vi har gjort en guide i 7 steg på hur du kan få din hund att trivas i sin valphage.

Steg 1 – Introducera valphagen utan dramatik

5 steg för att lära sin hund trivas i valphage

Det första steget handlar om att bara låta din valp få känna och nosa lite på den nya valphagen. Ställ valphagen på ett ställe som är lättillgängligt för din hund. Fyll den med en eller två leksaker och en filt. Låt dörren sedan stå öppen så din valp lära sig att gå in och ut. Ge din valp tid och forcera inte in den i valphagen.

Steg 2 – Bjud på en liten måltid i valphagen

Hund älskar mat, det är sen gammalt. Om du ger din valp mat i valphagen så kommer det att ge den positiva associationer med den. Om din hund inte vill gå in i valphagen trots att där står mat kan du börja med att ställa maten precis vid dörren och sen vid nästa måltid flytta in den en liten bit och så vidare. Skynda långsamt. Målet är att din valp ska få en så positiv bild så möjligt av valphagen. 

Steg 3 – Börja med att stänga dörren

Efter att din hund blivit introducerad och ätit några måltider i valphagen är det dags att börja testa stänga dörren. Det kan vara smart att stänga dörren för första gången i samband med att din hund äter i valphagen. De första gångerna kan du sen öppna dörren så fort din valp ätit klart. Efter att du gjort det några gånger kan du låta dörren vara stängd lite längre efter måltiden är avslutad. Öka sedan i takt med att det fungerar. Om din valp börjar skälla eller pipa när du stängt dörren så vänta lite innan du öppnar, så den inte lär sig att det hjälper.

Steg 4 – Träna din hund på att vara i valphagen utan måltid

Efter att du gjort framsteg med din valp och den känner sig trygg och lugn med stäng dörr under och en liten tid efter måltid är det dags att börja testa utan mat. Istället för mat kan du använda leksaker för att få din gå in i valphagen. Sitt sedan bredvid och lek lite. Om det fungerar bra kan du börja testa att lämna rummet under kortare tid. Slutmålet på detta steg är att du ska kunna lämna din hund i valphagen i alla fall 20 minuter.

Steg 5 – Lämna huset

När du uppnått steg 4 är det dags att lämna huset när din valp är i hagen. Börja en kortare stund och öka sedan på i takt med att det fungerar. Var inte heller en “drama queen” när du kommer hem. Behåll lugnet och lär på så sätt din valp att det inte är någon fara och det bara är ett behålla lugnet. När du kommer hem kan du även öppna valphagen men gör ingen stor grej av att din valp får gå ut.

Avslutande tankar

Om du letar efter något som kan hålla din hund på en begränsad area under en kortare tid och är orolig för att din valp, utan uppsyn, ska löpa amok hemma, så är en valphage ett mycket bra alternativ. Det finns många olika varianter att välja på, men tänka på de 7 saker vi nämnt här i artikeln och fundera på vad som kommer passa din valp bäst. Lycka till och hoppas denna guide hjälpt dig!

Vanliga frågor

Kan jag lämna min hund i valphagen när jag inte är hemma?

Ja det kan du göra men lämna den inte för länge framför allt om din valp är ung. Om din hund är vuxen så är ett bra riktmärke max 3-4 timmar. Har du däremot en valp bör du inte lämna den längre än 1h. Är din valp 16 veckor eller yngre rekommenderar vi max 30 min.

Varför ska man ha en valphage?

En valphage har många fördelar, men framför allt så är det ett bra sätt att hålla din valp under kontroll under kortare perioder då du inte kan hålla den under uppsikt.

Hur länge kan man ha hund i valphage?

Detta beror på ålder. För vuxna hundar rekommendera vi max 3-4 h och för valpar 0.5-1h beroende på ålder. Är din valp inte mer än 16 veckor rekommendera vi max 30 min.

Vilken valphage är bäst?

Det beror på vad man är ute efter. Det finns flera saker att i åtanke t.ex. hur stor din hund är eller om du ska ha valphagen inomhus eller utomhus. Här är en lista på 7 saker man bör ha i åtanket:

 1. Din hunds storlek
 2. Var du ska valphagen (inomhus eller utomhus)
 3. Flexibilitet och lagring
 4. Din hunds förmåga att rymma
 5. Hur enkel den är att justera och anpassa
 6. Hur enkel den är att sätta upp och ta ner
 7. Materialtyp

Är det okej att sätta din hund i valphage?

Ja det är det om du känner att din hund klarar av det och inte blir för upprymd. Att sätta sin hund i en valphage är enligt oss på Hundzon samma sak som att sätta sin hund i en bil eller ett avgränsat rum. Se till att träna din hund på att vara i valphagen, så kommer det att gå kanon.

Är det bra med valphage?

En valphage kan var ett mycket bra sätt för dig att känna trygghet i var din valp är och vad den leker med när du inte kan full uppsyn. En valphage ger även din hund ett ställe den kan känna sig säker på om ni till exempel har bjudningar där många okända människor är på besök.


Vad tyckte du om artikeln?

4/5