Bästa robotdammsugare för hundhår 2022

Robotdammsugaren har de senaste åren blivit mycket populär och det är inte så konstigt med tanke på fördelarna som kommer med den. Den sparar en massor av tid och gör i det flesta fall riktigt rent och fint hemma. Har man en hund hemma eller annat husdjur som tenderar att fälla hår ställs dock högre krav på robotdammsugaren och det blir svårare att hitta rätt eftersom de flesta fabrikaten kommer ha svårt att lyckas suga på hundhåret. Vi har granskat, lusläst produktspecifikationer och hittat två olika alternativ. En som är bäst i test och ett budgetalternativ. Hoppas någon av dem faller dig i smaken!

Bästa robotdammsugare mot hundhår

Bäst i Test

Budgetalternativet

Högst sugkraft

Bästa robotdammsugare för hundhår – Bäst i Test!

Vår favorit när det kommer till robotdammsugare som kan ta hundhår är Roborock S6 MaxV. Denna maskin har mycket stark sugkraft på 2,500 Pa och smutsdetektorer som gör den extra bra mot hundhår. Den har även inbyggd moppfunktion som ser till att även mindre artiklar om små hårstrån eller liknande städas bort. Roborock S6 MaxV har en tillhörande app som gör att du enkelt kan styra och bestämma när den ska göra städjobbet. En riktigt bra robotdammsugare som kommer till ett relativt bra pris givet vad man får!

  • Hög sugkraft på upp till 2,500 pascal, vilket gör den extra effektiv mot hundhår.
  • Smutssensorer som ser till att den kör extra noga och tufft på smutsiga områden där det exempelvis ligger hundhår.
  • Inbyggd moppfunktion som gör att den också kan hantera de mindre hårbitarna.
  • Batteritid på 3h, som gör att den kan städa upp till 250 kvadratmeter utan laddning.

Bästa robotdammsugare för hundhår – Budget

Den bästa lite billigare robotdammsugaren för hundhår som vi hittat är Roborock E4, som har flera centrala funktioner för att kunna ge bra effekt mot din hunds avkomma. Jämfört med många andra lite billigare alternativ har den robotdammsugare till exempel smutsdetektorer och moppfunktion, vilket som nämnts tidigare hjälper att få undan hundhår och mindre partiklar. Den har dessutom en batteritid på 2.5h vilket gör att den kan städa upp till 200 kvadratmeter på en laddning. Robrock E4 är helt enkelt ett mycket bra budgetalternativ för dig som kanske vill testa robotdammsugare för första gången eller bara inte vill lägga hur mycket pengar som helst.

  • Smutssensorer som ser till att dammsugaren kör extra hårt på extra skitiga ställen.
  • Lång batteritid på 2.5h så den kan dammsuga upp till 200 kvm utan att ladda.
  • Inbyggd moppfunktion som gör att den kan få upp mindre partiklar. Extra viktig funktion om din hund har korta hårstrån.
  • Billig relativt vad man får!

Andra robotdammsugare med hög sugkraft (pascal)

Den kanske absolut viktigaste funktionen för att din robotdammsugare ska vara bra för hundhår är att den har riktigt hög sugkraft. Sugkraft mäts i Pa (Pascal) och de flesta robotdammsugare ligger på 1,500-2,000 Pa. Det finns dock några värstingar med över 2,500 Pa det vill säga med mycket hög sugkraft. Här är två:

Dream Bot W10 – 4000 pascal (!!!)

IRobot Roomba S9+ – 2500 pascal

Köpguide robotdammsugare – 12 saker att tänka på innan du slår till!

4 saker att tänka på för bra effekt mot hundhår

Det finns många olika faktorer att ta hänsyn till vid köp av robotdammsugare och inte minst när du vill ha en som ska fungera med husdjur. Vi har listat 4 saker som du specifikt bör ha i åtanke när du köper en robotdammsugare som ska fungera tillsammans med din hund. 

Hur många husdjur

Den första aspekten att ha i åtanke är hur många husdjur du har hemma och kanske framför allt hur ofta de fäller samt hur långa deras hårstrån är. Fäller de kortare hårstrån kanske du behöver en robotdammsugare med extra stark sugkraft. 

Moppning

Vissa hundar skapar mer moppningsmöjligheter än andra. Om din hund dreglar mycket eller gör något annat som ger upphov till moppning kan det kanske vara värt att denna funktion finns inbyggd i din robotdammsugare. 

Allergier

Detta är såklart extra viktigt om du har någon därhemma som har allergi. Om det är fallet så bör man köpa en robotdammsugare som är självtömande och som har ett så kallat HEPA-filter, då det i en större utsträckning stoppar damm från att komma ut i luften. 

Är den läskig?

En robotdammsugarens ljud och rörelse kan få vissa hundar livrädda. Som tur är går det ju dock att vänja din husdjur vid det mesta, så om din hund är lite nervös av sig rekommenderar vi att (som med mycket annat) låta den introduceras till den nya maskinen. Låt din hund få nosa och känna på maskinen först och sen kan du börja sätta igång den i kortare stunder när du är närvarande.

8 allmänna egenskaper att tänka på när du köper robotdammsugare 

Sugkraft

Denna egenskap är ganska självklar men ack så viktig att poängtera inte minst när man ska köpa en robotdammsugare för hundhår. Sugkraften mäts i pascal och rekommenderar i all fall en robotdammsugare med minst 1,500 pascal, gärn upp emot 2,00 som Roborock S5 Max har. Hög sugkraft krävs om din dammsugaren ska lyckas få upp hundhår ur tjockare mattor och andra lite mer svårstädade material i ditt hem. 

Smutssensorer

Vissa modeller av robotdammsugare har sensorer som kan upptäckar var på städytan som det krävs extra tuff tag. Detta är en bra funktion om du har mycket hundhår på golvet, då din robotdammsugare kommer att ta i extra hårt vid dessa.

Moppfunktion

Moppa är kanske inte det roligaste som finns och tur då att många robotdammsugare har detta inbyggt. Gillar du inte moppa så rekommenderar vi helt klart att du köper med denna funktion inbyggd. 

Självtömning

På lite fler premium-modeller finns en självtömningsfunktion som egentligen innebär att din robotdammsugare tömmer sig själv vid dockningsstationen. Kanske inte den absolut viktigaste funktionen men underlättar helt klart om man vill ha det riktigt bekvämt för sig.

Kartläggning

Den funktion är mycket viktigt. Den innebär att din robotdammsugare kan kartlägga ditt hem med sensorer och på så sätt förstå var hinder finns och hur den utefter det städar så effektivt som möjligt. Har dammsugaren inte denna funktion kommer den bara att köra runt planlöst och det blir betydligt svårare att se till att den städar överallt. 

Rengöringslägen

En del robotdammsugare kan man ställa in på olika städlägen. Det finns till exempel städning för mattor och tyst läge. Detta är extra relevant när man letar en robotdammsugare som ska kunna plocka upp hundhår.

Batteritid

Precis som med mobiltelefoner och andra elektroniska apparater är battertid alltid viktigt. När du köper robotdammsugare bör batteritiden minst vara 1.5 timmar och gärna mer. Det kan också vara värt att ha en dammsugare som kan ladda sig själv vid dockningsstationen. En aspekt man dock bör ha i åtanke när man funderar på batteritiden är hur stort ens hem är. Bor du i en lägenhet med 1-3 rum så klarar din robotdammsugare att göra rent på en laddning, men bor du i en 5:a eller ett stort hus kanske du vill ha en lite längre batteritid (+2h).

Ljudnivå

Om robotdammsugare ska användas i ett hus eller lägenhet med hund så är ljudnivån extra viktig, eftersom en för högljudd maskin kan göra din hund stressad och orolig.

7 smarta tips för att underhålla din robotdammsugare på bästa sätt

Robotdammsugare kostar ändå en hel del även om man köper lite billigare alternativ. Med det i åtanke så vill man ju underhålla sin maskin så bra som möjligt, för att maximera livslängden och minimera kostnader. Vi har plitat ner 7 tips på hur du kan lyckas med detta!

Se över städytan

Innan du låter din robotdammsugare gå lös i ditt hem, så se till att göra en ordentlig okulär besiktning av din rum så att den inte finns vassa föremål, lösa kablar eller liknande som den maskin kan gå i klinch med och riskera förstöra den. 

Kontrollera hjulen

Det säger kanske sig själv men hjulen är helt centrala för din robotdammsugare och dess funktion. Vårt tips är att i alla fall en gång var tredje månad skruva av hjulen och rengöra dem med en sticka eller borste. Detta är extra viktigt om din robotdammsugare tar upp bearbetar mycket hundhår då det lätt kan sätta sig i hjulen. tänk på att inte använda vatten när du rengör hjulen då det kan skada dem permanent. 

Rengör borstarna

Alla robotdammsugare har en eller flera borstar som det enkelt kan fastna hundhår och annat skit i. Se till att ta bort detta med jämna mellanrum, framför allt för att öka städprestandan. En borste med massa hår i kommer inte städa perfekt.

Använd din robotdammsugare regelbundet

Precis som med många andra maskiner finns det en risk när de inte får hålla igång. Samma gäller för robotdammsugare. Se till att den går i alla fall en gång i varannan vecka så att batteriet får hålla igång.

Håll mjukvaran uppdaterad

Om det finns något som är ännu centralare för din robotdammsugare än hjulen så är det i så fall mjukvaran. Man kan säga att det är hjärnan då din maskin styrs av algoritmer som är en del av mjukvaran. Precis som Apple uppdaterar iOS lite då och då för mobiler så gör tillverkare av robotdammsugare det också, se således till att alltid hålla mjukvaran uppdaterad så håller du din maskins hjärna i topptrim. 

Rengör filtret

Det flesta av oss som bott i lägenhet med gemensam tvättstuga har nog sett x-antal skyltar vid tvättmaskinen där det står i stora bokstäver att filtret ska rengöras. Samma skyltar bör du kanske ha i ditt eget hem för din robotdammsugare då dess filter också bör rengöras regelbundet. Hur ofta du ska rengör filtret beror såklar på hur ofta du använder din dammsugare och vilken modell. Vår tumregel är att i alla fall göra det en gång varannan månad. 

Rengör bottenplattan

Det kan också vara värt att med jämna mellanrum att rengöra undersidan av din robotdammsugare. Det är trots allt denna som är mest intensiv kontakt med allt skit.

Avslutande ord

I denna artikel har vi försökt ge dig tips på vilken robotdammsugare som är bäst för hundhår. Av alla viktiga funktioner vi angett så är sugkraften ändå det mest relevanta. Försök gärna hitta en robotdammsugare med minst 2000 pascal, gärna mer. Den nästa viktigaste funktionen som du också bör ha i åtanke är att den har smutsdetektorer. På så sätt vet du att i områden med tuffare smuts som till exempel hundhår kommer din robotdammsugare lägga på ett litet extra kol, vilket ökar sannolikheten att det försvinner. Vår favorit som du nog inte missat är Roborock S6 MaxV, som har båda dessa viktiga funktioner och dessutom kommer till ett förhållande bra pris.

Vanliga frågor

Vilken robotdammsugare är bäst när man har hund?

Det finns många alternativ men enligt oss på Hundzon är det viktigt att se till så den man köper har riktigt bra sugkraft så den kan fång upp hundhår. Det är också viktigt att din robotdammsugare har så kallade smutssensorer så den ser till att dra på lite extra när din t.ex. hittar en hög med hundhår eller liknande. Vår favorit för att kunna städa både efter dig och din hund är RoboRock S5 Max. 

Hur höga trösklar klarar robotdammsugare?

De flesta robotdammsugare klarar trösklar på upp till 1.5 cm. Det finns också en hel del modeller som klarar upp till 2 cm, till exempel de flesta modeller från Roborock.

Hur bra är moppfunktionen på en robotdammsugare?

Det ska sägas att moppfunktionen på en robotdammsugare aldrig riktigt kan mäta sig med en “manuell” moppning där du med handkraft skurar ett golv. Däremot kan ta gör rent lättare fläckar och framför allt så ser den till att även små dammpartiklar städas bort, vilket de flestas robotdammsugare inte klarar av med bara sug.

Är det värt att köpa robotdammsugare?

Enligt oss på Hundzon är det helt klart värt det. Det sparar tid och dessutom blir det mycket enklare att hålla rent då det är så enkelt att be din robot ta tag i städningen. Det är en fantastisk känsla att komma hem till ett rent hem efter jobbet!

Är det säkert att ha robotdammsugare om man har hund hemma?

Ja det ska inte vara någon fara att ha en robotdammsugare, men vi rekommenderar ändå att man inte lämnar sin jycke ensam med robotdammsugaren. Kanske framför allt för att risken är att din hund har sönder den snarare än tvärtom. 

Hur ofta bör man byta filter i robotdammsugare?

Vår tips är att i alla fall rengöra filtret varannan månad, men detta beror såklart på modell och hur mycket du använder din robotdammsugare. Det kan dock tilläggas att en robotdammsugare som plockar upp mycket hundhår lär behöver få sitt filter rengjort oftare än en som inte gör det. Man märker oftast också när sugeffekten börjar vika, vilket är en tydlig indikation på att filtret behöver rengöras.

Kan robotdammsugare förstöra möbler?

Det finns såklart en liten risk att din robotdammsugare sliter på vissa möbler, t.ex. om den fastnar vid något och på så sätt skapar repor. Övervaka din robotdammsugare första gången den städar och kalibrerar städningsytan utefter de risker du upptäcker.

Vad tyckte du om artikeln?

4.4/5