Bästa hundschampo mot klåda och känslig hud 2022

Ingen gillar att ha en känslig och kliande hud, varken människa eller hund. Om din hund har detta problem bör du alltid kontakta din veterinär för att förstå anledningen. När du sedan gjort det kan du börja leta efter produkter som kan minska klådan. En central produkt för hud är ju schampo då det dels ska rengöra pälsen och huden, men framför allt inte innehålla dåliga ämnen som kan förvärra problemen. Vi har tagit fram två helt naturliga schampon och ett spray som är gjorda för att verka mot känslig hud och klåda.

Bästa hundschampo mot klåda

Bäst i Test

Runner up

Bästa spray

Köpguide – 4 saker att tänka på när du köper hundschampo för känslig hud

Försöka hitta naturliga schampon

Det säger lite sig själv men naturliga schampon är oftast bäst för känslig hud hos hundar då de inte innehåller några kemikalier som potentiellt kan irritera din hunds hud ännu mer. Leta efter schampon som innehåller naturliga ämnen som aloe vera, kokos och vitamin E, som är bevisat bra för känslig hud.

Undvik för skumigt schampo

Mycket skum ger ofta en falsk illusion om att man blir renare och det är kanske därför det är så populärt. Problemet med mycket skum är dock att tvättningen tar extra lång tid, vilket kan vara problematisk om din hund har känslig hud. Försök därför hitta ett schampo som skummar mindre och som gör tvättprocessen kort och effektiv.

Skarpa dofter kan vara ett problem

Många hundschampon har någon typ av tillsatt doft som gör att det luktar gott under och efter badet. Detta uppskattas ju såklart av både dig och din hund inte minst om den annars luktar dåligt. Problemet med tillsatta dofter är dock att de ibland innehåller kemikalier och att vissa hundar kan reagerar på detta, inte minst om de har känslig hud eller allergier. Se därför till att köpa ett doftfritt schampo till din jycke.

Ta tiden att läsa på om produkten

Ett självklart tips, men värt att lyfta ändå. Tänk på att alltid läsa innehållsförteckningen och instruktionen för schampot och detta är ju extra viktigt om din hund har känslig hud.

Bästa naturliga hundschampo mot klåda och känslig hud – Bäst i Test!

Om du vill ha ett helt naturligt schampo för din hund så vill vi rekommendera Tassafritts alternativ. Detta schampo är speciellt framtagen för hundar med känslig hud. Det är ett helt naturligt och innehåller många ekologiska ämnen som gör det skonsamt för din hunds hud. I schampot finns även arganolja som är mycket vårdande för hyn. Ett mycket bra alternativ helt enkelt och dessutom svenskt.

 • Helt naturlig schampo!
 • “Made in Sweden”! Stötta det lokala!
 • Innehåller arganolja som är mycket skonsamt för huden.
 • Rikt på ekologiska ämnen som är bra för både din hund och miljön.
Bästa naturliga hundschampo

Bästa naturliga hundschampo mot klåda och känslig hud – Runner up!

Detta helt naturliga schampo från PiaPharma är ett mycket bra alternativ om din hund har klåda och irriterad hud. Innehåller viktiga essentiella fettsyror som Omega 3 och 6 som stärker hudbarriären. Formulan i schampot är också anpassad för att balansera hundens ph-balans och är helt parfymfri för att minsk risken för irritation och fortsatt klåda. För ökad effekt så bör man köpa Atop 7 Spray från PiaPharma också. Läs mer nedan.

 • Helt naturlig schampo!
 • Parfymfritt för att minska risk för irriation.
 • Innehåller omega 3 och 6 som är mycket skonsamt för huden.
 • Kombinera med Atop 7 spray för ännu bättre effekt!
Bästa hundschampo mot klåda och irriterande hud

Bästa spray mot klåda och känslig hud

Förutom schampo kan man använda spray för att motverka klåda och irriterad hud. Denna produkt återigen från PiaPharma är helt naturlig och balanserar din hunds pH för att minska irritationen i huden. Detta spray är också mycket enkelt att använda då det bara är att spraya direkt på din hund. Om din hund inte gillar spray kan du applicera produkten med t.ex. en gasbinda. Tips är att använda denna produkt tillsammans med PiaPharma – Atop7 som vi skrivit om ovan.

 • Enkelt att använda och applicera!
 • Balanserar pH vilket ofta minskar irritation i huden
 • Kombinera med Atop 7 schampo för ännu bättre effekt!

Varför får hundar känslig och torr hud?

Det finns många anledningar till varför din hund har fått en känslig hud, vissa är mer hanterbara än andra. Här är några:

Allergier

Allergier mot miljö eller mat som t.ex. pollen, damm eller spannmål kan leda till känslig hud. 

Obalanserad diet

En dålig och obalanserad diet kan också ge upphov till öm hud. Se därför till att ge din hund bra mat och regelbundet. Om din hund har känslig hud kan det vara bra att leta efter mat med mycket vitamin B och essentiella fetter. 

Smutsig

I smuts kan det ibland finns substanser och partiklar som kan var skadligt för din hunds hy. Se därför till att tvätta din hund regelbundet så att den inte går runt och är smutsig för länge.

För mycket badande

Man ska tvätta sin hund regelbundet som nämns i ovan punkt, men inte för ofta. Badar man sin hund för mycket riskerar man påverka hudens naturliga oljor, men även Ph-balans. Är du osäker på hur ofta du ska bada din hund så rekommendera vi att du pratar med en veterinär då behoven ser olika ut för olika hundar.

Infektioner i huden

Bakteriella infektioner i huden som svamp kan ge upphov till en kliande hud hos din hund.

Klimatet

Kallt klimat tenderar att torka ut hundens hud precis som för oss människor. Om man som vi lever på norra delen av jordklotet, är det därför extra viktigt att vara uppmärksam på ens hunds hud under vinterhalvåret.

Hormonella störningar

Det finns en hel del hormonobalnserer som kan leda till att din hund får känslig hud som t.ex. hypothyroidism som egentligen innebär att din hunds sköldkörtel inte fungerar som den ska. Misstänker du att din hund har denna typ av problem bör du omgående kontakta en veterinär.

Hur förebygga man känslig hud hos hund? 5 tips!

Det finns ett antal olika saker man kan göra för att försöka förebygga att ens hund får känslig hud. Det finns dock ingen garanti att det funkar för just din hund och kontakta alltid din veterinär om problemen förvärras. 

Tvätta din hund regelbundet

Kanske det mest självklara tipset, men se till att tvätta din hund regelbundet och med bra produkter. Som vi dock nämnt här i artikeln ska man inte göra det för ofta då det kan störa hudens naturliga oljor och Ph-balans.

Besök din veterinär regelbundet

Att besöka sin veterinär regelbundet i alla fall en gång per halvår för en hälsokoll av din hund är nödvändigt. Inte bara för känslig hud utan för en allmänt god hälsa. Gör du detta med din jycke så är chansen större att ni upptäcker potentiella sjukdomar eller problem och kan inleda behandling i tid innan det förvärras.

Lär dig allt om din hunds ras

Vissa hundraser har större sannolikhet att få hudbesvär än andra. Se därför till att läsa på om din hunds ras. Vet du då t.ex. om att det finns risk för den att få känslig och torr hud så kan du ligga steget före och förebygga eventuella problem.

Behandla din hund för loppor och fästingar

Se till att i alla fall en gång i månaden behandla din hund med förebyggande fästingmedel som Frontline, framför allt under sommarmånaderna så att din hund slipper denna typ av ohyror som lätt kan börja irritera huden.

Ge din hund en balanserad diet

Som vi nämnt tidigare är det viktigt att din hunder har en balanserad diet där den får bra mat och regelbundet. Förutom att det kan förebygga att din hund för känslig hud så är det ju givetvis också mycket viktigt för att din hund ska ha en god hälsa i allmänhet. Har du svårt att ge din mat regelbundet kan vi rekommendera att du köper en foderautomat som du kan läsa mer om här.

Avslutande ord

Att hitta rätt schampo för en hund med klåda eller känslig hud kan vara mycket svårt. I denna artikel har vi gett dig två alternativ som är helt naturliga och speciellt framtagna för att stärka huden. Förvänta dig dock inte att att schampo själv löser din hunds hudbesvär utan tänk även på att jobba förebyggande med att till exempel ge en balanserad diet, tvätta din hund regelbundet (men inte för ofta!) och att besöka din veterinär med jämna mellanrum.

Vanliga frågor

Hur ofta ska man tvätta sin hund med schampo?

Om din hund har lång päls bör du bada den ungefär en gång i månaden och har den lite kortare kan det räcka med varannan månad. Andra faktorer som spelar in är också hur ofta din hund blir riktigt smutsig. Har du en hund med lång päls och som ofta blir smutsig så bör du kanske tvätta den varannan vecka. Rådgör med din veterinär om du är osäker.

Kan man använda mänskligt schampoo på hundar?

Nej, man bör inte använda “vanligt” schampo på hundar då de inte har samma PH-värde som oss människor. Därför om du använder mänskligt schampo riskerar du att rubba din hunds ph-balans vilket kommer torka ut den och göra den irriterad.

Kan man tvätta hund med såpa? 

Nej det kan man verkligen inte. Det kan vara direkt farligt. Köp ett anpassat naturligt hundschampo istället!

Vad för schampo ska jag använda för hund med känslig hud?

Vår tips är att försöka använda naturliga schampon som de vi rekommenderat i denna artikel, då det minskar risken för att irritera huden. Försök också undvika schampon som doftar mycket då parfymering lätt kan irritera huden. Du bör även hitta ett schampo som inte skummar för mycket då det kräver längre bad och tvättande vilket kan vara problematiskt om din hund har känslig hud. 

Varför kliar det på min hund efter att den badats med schampo?

Det kan vara så att schampot du använder innehåller ämnen som irriterar din hund hud. Försöka i så fall att hitta ett helt naturligt och doftfritt schampo som är extra skonsamt mot hud. Om problemen fortsätter bär do konsultera din veterinär.

Vad tyckte du om artikeln?

4.6/5