Bästa hund-GPS för jakt 2022

Om du jagar och gör det med hjälp av hund, så är någon typ av tracking-system likt en hundpejl oftast ytterst nödvändigt. Den hjälper dig framför allt att positionera din hund, men kan även vara ett viktig verktyg för dig själv som ger ökad trygghet ute i skogarna. Vilken är då den bästa GPS-pejlen för hund? Enligt oss på Hundzon är det Garmin 200i och det är ett ganska självklart val. Det finns dock andra vettiga andra alternativ. Läs mer för att skapa dig en egen uppfattning och se om du håller med oss. Trevlig läsning!

Bästa hund-gps för jakt - 3 alternativ!

Bäst i Test

Runner up

Budgetalternativet

Köpguide – 8 saker att tänka på när du köper hundpejl

Användarvänlighet

Man kan ju fundera på varför Iphone är och har under lång tid varit den mest populära smartphonen. Det är med största sannolikhet för att den är mest användarvänlig enligt många undersökningar. Samma sak gäller för en hundpejl. De riktigt bra trackersystemen är användarvänliga. Saker som en stor skärm, enkel att koppla upp, hastighet och design påverkar hur “user friendly” devicen är och något man bör ha i åtanke när man väljer pejl åt sin hund.

Tracking – Vilket nät använder hundpejlen för att positionerar din hund?

Under jakt är trackingen av din hund a och o. Kolla därför upp mot vilket nät som hundpejlen kopplar mot. Är det mot GSM-nätet (2g) kommer du ha en mycket bra täckning, men hastighet kommer vara långsammare vilket kommer påverka prestanda och inte minst exaktheten i positioneringen av din hund. Uppkoppling mot satellit ger minst lika bra täckning som GSM och är i många fall betydligt snabbare. Därför så är Garmin 200i verkligen ett alternativ att överväga även om den kommer med en lite högre prislapp.

Batteritid

Det säger sig själv, men det är ju tråkigt om du måste avbryta jakten på grund av att batteritiden i tracking-halsbandet eller devicen har tagit slut. Hur lång batteritid du behöver beror ju på vad för sorts jakt som du bedriver, men upp mot 15-20 timmar är att rekommendera.

Räckvidd

En GPS-pejl är inte så användbar om den tappar connection efter 1km. Du bör i alla fall försöka ha ett system med en räckvidd på över 10km, men återigen beror ju på vad för marker som du jagar på.

Kapacitet – Hur många hundar kan den tracka?

Det är ju inte helt ovanligt att man har flera hundar som driver under en jakt. Det är därför en fördel med de GPS-pejlar som du kan koppla upp flera halsband till (hundar), så du enkelt i din device kan följa deras position. Det blir ju omständigt om du ska ha en skärm per hund.

Halsbandets storlek

De flesta hundpejlar har sändare i form av halsband. Det är då viktigt att tänka på storleken på detta så det varken sitter för hårt eller löst på din jycke. Många system har halsband som är justerbara och som finns i flera olika storlekar. Till exempel Garmin T5 som är för lite större hundar och Garmin T5 mini som är för de lite mindre.

Krävs den månadsprenumeration? 

För vissa trackers krävs någon typ av prenumeration för att kunna använda produkten. Kolla upp detta innan du slår till och framför allt fundera på vad totalpriset blir med hårdvara plus mjukvara.

Vikt och storlek

En ganska given sak men det är såklart fördelaktigt om din GPS-tracker inte väger för mycket och är för stor när du är ute i skogen och jagar.

Bästa GPS för jakt med hund – Våra favoriter!

Bäst i Test!

Vår favorit när det kommer till hundpejl för jakt är Garmin 200i. Detta är en ny modell som lanserades 2020 och som fått en hel del nya funktioner jämfört med dess föregångare Garmin Alpha 100. Förutom att den har de basala funktionerna som satellittäckning, går att koppla till WeHunt etc, så kan denna hundpejl spåra din jycke och 19 till(!) hundar till ett avstånd på ca 14 kilometer. Man kan även ladda ner data från BirdsEye för att få bättre överblick av terrängen och var din hund befinner sig. Funktionerna och fördelarna er många!

 • Kan spåra upp till 20 hundar!
 • Täcker avstånd på ca 14 kilometer, beror lite på vilket halsband man har.
 • Har display på 3.5” som är väldigt användarvänlig och syns även bra i skarpt solljus. 
 • Stäng enkelt av och på aktiva hundar genom att avaktivera olika halsband.
 • Väldigt lätt, väger endast 28 gram. 
 • GNSS-funktion som ger dig mer exakt position av din hund än om du bara har GPS. Framför allt värdefullt i tuffare terräng.
 • InReach-teknologi som möjliggör kommunikation genom SMS vi satellit. Därav kan du i de djupaste av skogar alltid känna dig trygg och veta att du kan få kontakt med omvärlden. 
 • Möjlighet att ladda ner kartor från BirdsEye så du får helikoptervy på terrängen och på så sätt kan anpassa jakten bättre för lyckat resultat.
 • Parkoppla enkelt med halsbanden Garmin T5 eller Garmin T5 mini.
 • För ökad säkerhet rekommendera vi att du köper skärmskydd.

Runner up!

Runner up i vår review är föregångaren till Garmin 200i, nämligen Garmin Alpha 100, som också är ett mycket habilt hundpejlsystem. Garmin Alpha 100 är precis som “storebror” handburen och har en pekskärm som positionerar sig med både GPS och GLONASS som ger en bra mycket bra spaningsförmåga. 

 • Kan spåra upp till 20 hundar.
 • Täcker avstånd på ca 14 kilometer, beror lite på vilket halsband man har.
 • Har ljusstark display på 3.0” som är förhållandevis lättmanövrerad. 
 • Sätt upp geo-områden så att din pejlen varnar när din hund eller hundar närmar sig förbjuden eller farlig mark.
 • Möjlighet att ladda ner kartor från BirdsEye för bättre vy över den terräng som din hund och du själv verkar i.
 • Parkoppla enkelt med halsbanden Garmin T5 eller Garmin T5 mini.
 • För ökad säkerhet rekommendera vi att du köper skärmskydd.

Garmin 200i vs. Garmin Alpha 100 – Vad är skillnaden?

Det är inte helt enkelt att förstå skillnaden på Garmin 200i och Aplha 100 och med tanke på att den förstnämnda kostar lite mer så vill man gärna bli varse vad man betalar ett litet premium för. Vi har listat 5 av de mest centrala skillnaderna.

InReach-teknologi

Den teknologi är en viktig skillnad mellan de två modellerna. In reach-teknologin finns där för att göra dig trygg då du på de mest avskilda platserna kan kommunicera via SMS ifall något allvarligt skulle inträffa. Hjälp är alltid ett knapptryck bort med 200i vilket det inte är med Alpha 100.

Positioneringen

Garmin 200i har så kallade GNSS-funktion och kan var uppkopplad till flera olika satellitsystem till skillnad från Alpha 100. Detta gör att du kommer få en mer exakt positionering med 200i. 

Skärmen

Skärmen är 0.5” tum större på 200i jämfört med Alpha 100. Det låter inte mycket men gör faktiskt en hel del skillnad. Dessutom har 200i bättre ljusstyrka så även i den skarpaste av solljus kan du se vad som sker på din handenhet.

Användarvänligheten

Lite kopplat till ovan punkt, men den större och skarpare skärmen kombinerat med en lägre vikt och programmerbara knappar gör 200i till en mer användarvänlig hundpejl.

Priset

Garmina 200i kostar cirka 30% mer än Alpha 100 (beroende lite var man köper den). 200i ligger på runt 6,800kr medan Alpa 100 ligger kring 5,100kr, vilket för att skillnaden i kronor är runt 1,700 kronor. Är då 200i värda detta extra höga pris? Enligt oss på Hundzon är den det. Du får ändå får en hel del nya smarta funktioner plus en mer användarvänlig enhet och framför allt kanske InReach-teknologin som skulle kunna vara skillnaden mellan liv och död. Med det sagt så är Alpha 100 fortfarande ett mycket bra alternativ, men sett till vad man får för pengarna föredrar vi 200i.

Budgetalternativet

Om du inte vill lägga de pengar som krävs för en Garmin finns det så klart lite billigare alternativ, som till exempel detta halsband från WeHunt. Du får självklar inte samma funktionalitet som med Garmin-pejlarna, men ändå tracker med god räckvidd och som enkelt går att koppla till WeHunt-appen.

 • Mycket god räckvidd genom GSM-uppkoppling. GSM-nätet har i många fall bättre täckning and 3g- och 4g-nätet även om det inte är lika snabbt.
 • Förhållandevis bra kartfunktion där man kan ladda ner Lantmäteriets kartdata och aktivera i WeHunt-appen.
 • Enkel att installera och aktivera.

Vad är skillnaden på NMT, GSM, 3G, 4G och satellittäckning?

För att förstår vad för täckning man ska ha på sin hund-gps för jakt måste man förstå skillnaden på de olika näten som finns tillgängliga i Sverige. Vi har tagit fram en guide till de olika nätverken, som dels kommer hjälpa dig i ditt val av hundpejl men också är lite av ett historiestycke som säker kan komma väl till hands vid diverse frågesportspel!

NMT – Första generationens mobilnät

NMT står för Nordiskt mobiltelefonsystem och det första mobilnätet som kom till dvs 1g och är som namnet indikerat en nordisk innovation. NMT-nätet är idag nedstängt.

GSM-nät – Andra generationen

GSM står för Globalt System för Mobiltelefoni och är andra generationens mobilnät dvs 2g. Man tog egentligen fram detta nätet för att få något som fungerade i hela Europa. Därav till exempel att du med WeHunt GPS II har god täckning i hela Europa i och med att den kopplar mot GSM. 2g-nätet (GSM) är fortfarande i bruk och har faktiskt bättre täckning än både 3g- och 4g-näten däremot är det ju betydligt långsammare. GSM-nätet används bland annat som backup-nät för dagens smartphones men även då i olika typer av navigationssystem som till exempel de som används i vissa hundpejlar. GSM utvecklades sedan med GPRS som står för General Packet Radio Services. Med detta nät blev det betydligt snabbare att skicka data med mobilen. Ytterligare förbättringar av det ursprungliga GSM-nätet gjordes även när EDGE-tekniken lanserades som bland annat höjde nedladdningshastigheten.

UMTS – Tredje generationen

Detta är det så kallade 3g-nätet som lanserades 2003. UMTS står för Universal Mobile Telecommunications System. 3g förbättrade nedladdningshastigheten ytterligare och kom sedan att uppdateras och förbättras med HSPA och HSDPA+. Utvecklingen av 3g-nätet var helt central när smartphonen lanserades i slutet av 00-talet.

LTE – Fjärde generationen

Då var vi framme i nutid kan vi väl säga. Detta är det så kallade 4g-nätet och LTE står för Long Term Evolutionen. Förutom att hastigheter i nedladdning ökades så förkortade LTE även svarstider.

Satellittäckning

Istället för mobilnät kan man koppla sin device direkt mot satelliter vilket oftast ger en bättre uppkoppling än de vanliga näten. Där av att de satellitsystem som Garmin 200i, kan koppla upp emot, dels ger en bättre positionering men även möjliggör inreach-teknologin.

Avslutande ord

När det kommer till att hitta den bästa hundpejlen för jakt så är valet enligt oss på Hundzon enkelt. Det är Garmin 200i. Alla dessa nya smarta funktioner med satellituppkoppling etc. kombinerat med den bästa användarvänlighet gör den till ett självklart val. Priset är såklart högre än många andra alternativ, men i detta fall tycker vi det är ytterst befogat. Hoppas denna artikeln varit till god hjälp och att du nu vet vad för GPS du vill ha till din hund när det vankas jakt. Och om inte så kanske du i alla fall har lärt dig något om de olika mobilnäten vi har och har haft!

Vanliga frågor

Skärmen på min hundpejl har gått sönder, går den att reparera?

För vissa modeller kan man hitta reservskärmen och köpa online. De är oftast sen ganska enkla att själv byta ut om man är lite fingerfärdig. För att förebygga vill vi dock rekommendera att du köper ett skärmskydd, då ska det ganska mycket till för att skador ska uppstå. Du hittar det här hos PN-jakt.

Vad innebär det att min hundpejl kopplar mot GSM-nätet?

GSM är andra generationens mobilnät, kanske mer känt som 2g. Detta är inte lika snabbt som 3g- och 4g-näten, men har i många fall bättre täckning vilket ju är ytterst centralt när du är ute i skogen på jakt.

Spelar det roll vilket nät min hundpejl kopplar mot?

Ja det gör det. Med GSM-nätet får du bättre täckning men inte så bra hastighet. Det bästa är dock om din device positionerar med hjälp av satellitnät. Då får du bättre positionering och säkrare täckning. Detta finns till exempel i Garmin 200i, som är vårt top pick när det kommer till tracking av hundar på jakt.

Vilken är bäst av Garmin Alpha 100 och 200i?

Enligt oss på Hundzon och de flesta andra recensenter är det Garmin 200i. Den kommer med en rad olika nya funktioner som till exempel satellitnavigering och tillhörande InReach-teknologin för ökad trygghet. Dessutom ger den dig en snabbare och mer exakt positionering av din hund och är mer användarvänlig än Alpha 100 med sin större skärm och lättare vikt bland annat.

Måste jag koppla hundpejlen till min telefon?

För de två Garmin-modeller vi har rekommenderat behöver du inte en tillhörande app då handenheterna har egna displayer och uppkoppling. För många andra modeller förutsätts dock att du har en smartphone där du kan ladda ner tillhörande app för att se kartor med mera. Vårt budgetalternativ WeHunt GPS 2 kräver till exempel detta. 

Hur fungerar en hundpejl och GPS-tracking för hundar?

Man kan tänka att du egentligen behöver två komponenter för att kunna tracka din hund. För det första måste du ha en GPS-sändare av något slag på din hund, vilken oftast är i form av att halsband. Det andra du behöver är något som kan visualisera positioneringen och datan. Detta kan vara en speciell hårdvara som för till exempel Garmin 200i och Alpha 100, men det kan också vara i form av en app som du laddar ner i din Smartphone. För att få allt och funka måste du bara ansluta komponent 1 (halsbandet) med komponent 2 (visualiseringverktyget), vilket oftast inte är några problem alls. Det är lite som att koppla din mobil via bluetooth till en högtalare.

Vad tyckte du om artikeln?

4.6/5