Bästa hopfällbara cykelvagn för hund 2022

Att åka på cykeltur kan vara en mycket trevlig och givande aktivitet får både dig och din hund. Ni får se nya miljöer, träning och frisk luft. Fördelarna är många!

Alla hundar har dock inte den fysiska förmågan eller disciplinen att springa med dig när du cyklar och framför allt inte om ni ska på en längre tur. En hopfällbar cykelvagn kan då vara ett mycket bra alternativ. Vi har researchat internet och hitta två olika hopfällbara cykelkärror som vi vill rekommendera. Förutom dessa två recensioner  har vi även skrivit ihop en liten köpguide och några tips för hur du kan göra cykelfärden med din hund så säker som möjligt. Hoppas du hittar och lär dig något!

Bästa hopfällbara cykelvagn för hund - 2 alternativ!

Bäst i Test

Runner up

Köpguide hopfällbar cykelvagn – 8 saker att tänka på!

Hur hopfällbar är cykelvagnen

Det finns många cykelvagnar för hund som är hopfällbara men vissa är det mer än andra. Att en cykelkärra är hopfällbar kan innebär allt från att det bara går att vika in hjulen på till att hela vagnen kan komprimeras ner i en väska. Så när du tittar på olika vagnar, tänk på att verkligen kolla upp hopfällbarheten och hur liten vagnen faktiskt blir den är komprimerad. 

Säkerhet

Egentligen det absolut viktigaste och som ska vara högst på prioriteringslistan. Du bör bland annat leta efter cykelkärror som har har säkerthetsramar som gör att vagnen alltid står stadigt även om du skulle falla med cykeln. Det är också bra om det finns säkerhetsbälte så att du kan spänna fast din hund lite lagom. Enkla saker som reflexer och en säkerhetsflagga, så att du och din hund allt syns, är också mycket viktigt för en god säkerhet, 

Storlek och viktkapacitet

Vad ska du ha en hopfällbar cykelvagn till om din hund inte får plats i den? Tänk på när du köper att din hund både får plats och inte väger för mycket. Oftast finns det tydliga storleksguider där du kan orientera dig för att hitta rätt. Vår favorit från Trixie har en mycket tydligt guide kring storlek och viktkapacitet. Det finns även i tre olika storlekar så du enkelt kan hitta rätt. 

Hållbarhet

Precis som med allt annat man köper är det viktigt att tänka på hållbarheten. Se efter om vagnen är gjord i hållbara material som är slitstarka, men även att vagnen är enkel att underhålla och rengöra så att du med enkla medel kan se till att förlänga livslängden.

Styrning

Vissa hundvagnar kan ibland vara lite svåra att kontrollera när du sitter framme vid styret. Tänk därför på att hitta en som är enkel att manövrerar och följer de rörelser som du gör med cykelstyren. Till exempel kan det vara bra att se efter vagnar med god fjädring för att göra oväntade rörelser mindre obekväma och osäkra för din hund.

Utseende och design

Vissa bryr sig andra inte, men designen kan såklart vara något att fundera över. Man vill väl i  slutändan ändå att man ska cruisa med sin hund in style!

Stödben

Ibland vill du kanske parkera vagnen och koppla bort den från din cykel. Då är det viktigt att den har stödhjul så att den inte börjar luta bara för att den inte längre är kopplad till din cykel. Förutom att det ger ökad komfort så minskar det även slitaget, så ändå en förhållandevis viktig funktion att titta efter. 

Innervägg

Vissa cykelvagnar för hund har tillhörande avdelare som gör att du kan dela upp cykelvagnen i två små rum. Detta kan vara mycket smidigt om du vill ta med två hundar eller frakta något annat som du vill separerar från din hund. Kanske matsäcken till utflykten eller något annat. 

Våra 2 alternativ

Bäst i test!

Den bästa hopfällbara cykelvagnen enligt oss på Hundzon är kärran “Quickfold” från Trixie. Den går enkelt att fälla ihop för att ta så lite plats som möjligt och kan dessutom monteras om till en joggingvagn med hjälp av Jogger framhjul. Förutom att vagnen är smart ger den även en god komfort för din hund och är gjord med nät på sidorna för att ge ett bra syreflöde. Denna hopfällbara cykelvagn har även gott om förvaring, reflexer, parkeringsbroms och ett handtag som går att justera. Dragkrok ingår även. Kort och gott en mycket bra cykelvagn med många riktigt bra funktioner.

  • Kan omvandlas till joggingvagn!
  • Blir väldigt liten när den fälls ihop vilket gör att den tar minimalt med plats.
  • Finns i tre olika storlekar (S,M,L), så du lär hitta någon som passar din hunds size!

Runner up!

Även om vi tycker “Quickfold” från Trixie är det bästa alternativet vill vi även ge dig ett annat som är lite billigare och framför allt säker. Det är denna hopfällbar cykelvagn från vidaXL som är mycket slitstark och har flera funktioner för en trygg cykeltur. Den har bland annat en roterande säkerhetslås som ser till att vagnen står upp hela tiden även om du skulle trilla med cykeln. Förutom att denna vagn är mycket säker ger den också en god komfort med förstärkt foder och bra dämpning som blir extra användbart om ni kör i mer kuperad terräng.

  • Lite billigare alternativ!
  • Roterande säkerhetslås som ser till att vagnen står upp hela tiden även vid dramatiska fall.
  • Robust men ändå mycket god komfort!
Bästa hopfällbara cykelvagn för hund - Runner up

5 tips för en säker cykelfärd med din hund

Testa vagnen först

För att vara på den säkra sidan, innan din hund hoppar i, så testa alltid cykelvagnen själv först för att se så där inte är några uppenbara fel. Finns det uppenbara fel, så reklamera produkten direkt!

Börja med en kortare sträcka

När du väl testat själv och det fungerat bra så kan du låta din hund få hoppa ner i kärran och ta den på en liten kortare tur. Ta den ett varv runt kvarteret bara för att se så allt funkar även med passagerare. Om du vill vara extra säker så kan du en första gång lägga i något annat i vagnen som väger ungefär som en hund. Kanske en sten eller påse med jord.

Börja i lägre hastighet

Precis som att du bör börja med en kortare sträcka bör du också börja i en långsammare hastighet för att vara säker på att allt funkar som det ska. Öka både längd och hastighet på turen i takten med att du kan säkerhetsställa att allt funkar som det ska.

Tänk på avstånd

Precis som när man kör bil är det viktigt med avstånd. I detta fall handlar det framför allt om att tänka på att med en cykelvagn så kommer du behöva en längre bromssträcka. Planera din cykling och se alltid till att ha marginal när du ska sänka hastigheten eller ligger bakom en annan cyklist.

Ta det försiktigt i kurvorna

Det säger nog sig själv, men det är svårare att svänga om man har en påkopplad vagn på sin cykel än om man inte har det. Tänk därför på att ta det launa i kurvorna och framför allt sakta in i tid så du slipper ta dem tvärt. 

Säkra upp din hund

Se till att din hund är väl fastsatt i cykelvagnen så att den inte flyger runt eller kan röra sig för mycket. Det är precis samma tänk som med bilbälte. Vid kraftiga inbromsningar eller kurvor så hjälper det verkligen om man sitter fast ordentligt.

Undvik kuperad terräng

Försöka hålla dig med cykelvagnen på plana underlag som asfalt eller välpackad grusväg. Att köra i skogen där det finns rötter, branta backar och stora träd, som man riskerar köra in i, är inte helt optimalt om du har en cykelvagn påkopplad. Om du är tvungen att köra i mer kuperad terräng så tänk på att köra långsamt.

Hur du får din hund att trivas i vagnen – 5 steg

Steg 1 – Introduktion

Precis som med mycket annat man ska lära sin hund så rekommendera vi på Hundzon att skynda långsamt. Med det sagt, så bör det första du gör vara att bara låta din hund känna och nosa lite på cykelvagnen. Ställ ut den på gräsmattan eller inomhus så din hund enkelt kan bekanta sig.

Steg 2 – Positiv förstärkning

I nästa steg är det dags att göra det lite extra gottigt i vagnen. Börja med att ta av hjulen så din hund enkelt kan ta sig in. Lägg sedan in din hunds favoritleksak, kudde eller lite godis så att den blir intresserad av att gå in. Man kan även till exempel mata hunden inne i vagnen för att den ska få ännu mer positivt förstärkning och känna sig trygg. 

Steg 3 – Stäng vagnen

När din hund börjat trivas i vagnen så testa att försegla den och se hur din hund reagerar. Har du gjort steg 1 och 2 bör den ta det ganska lugnt, men skulle den reagera så är det bara att gå tillbaka till steg 2. Tänk på att det kan ta tid.

Steg 4 – Jungfrufärden

Har du och din hund tagit er igenom steg 1-3 så är det högst sannolikt att hund trivs i cykelvagnen eller i alla fall inte vantrivs. När det är fallet så är det hög tid för en lite provtur. Sätt på hjulen först och låt sedan din hund gå in i vagnen. Första rundan räcker det att du bara går med vagnen 100-200 meter. Om din hund klarar det bra så kan du nästa gång testa att cykla en kort runda i låg hastighet och därefter sakta men säkert öka distans och hastighet.

Steg 5 – Första längre turen

När du stegvis tagit dig genom den fjärde punkten och tycker allt gått bra så är det dags för er första “riktiga” utflykt. Var dock uppmärksam på om din hund reagerar eller verkar känna sig otrygg. God tur! 

Avslutande ord

Att köpa en cykelvagn kan var en väl värd investering om din hund inte har orken, är skadad eller sjuk men du ändå vill den ska hänga med ut på äventyr. Det kan också vara så att din hund orkar och har disciplinen för att springa med dig, men är tillfälligt trött, då är det också perfekt att ha en cykelkärra. Vi har i den artikel tagit fram två alternativ på hopfällbara cykelvagnar för hund och hoppas att någon av dem passar dig och din hund. Det du bör fokusera på, enligt oss på Hundzon, är säkerhet (safety first!), storlek och hur pass väl den går att fälla ihop. Hoppas du lärt dig något av denna artikel och att du framför allt hittat en bra kärra till din hund för att ni ska kunna ge er ut på nya äventyr!

Vanliga frågor

Är en cykelkärra säkert för hundar?

Det finns såklart risker med att köra runt sin hund i en cykelvagn, men det finns det också när du kör runt i bilen. Vidta de säkerhetsåtgärder som vi nämnt här i artikeln till exempel att undvika kuperad terräng, se till så att vagnen har funktioner som gör att den inte kan välta omkull och att sakta testa sig fram. Gör du detta, så kommer det med största sannolikhet gå galant när ni gör era turer. 

Vad är fördelen med en hopfällbar cykelvagn?

Fördelen med en hopfällbar cykelvagn för hund är att den framför allt tar mindre plats och på så sätt gör ditt liv enklare. Ska ni till exempel iväg med husbilen på campingsemester så är det ju en stor fördel om man kan komprimera cykelvagnen så att den går in.

Är alla cykelvagnar för hund hopfällbara?

Nej det är dem inte. De vi har rekommenderat här i artikeln är det, men inte alla som du kan hitta online. Om du inte faller för någon av de vi tagit fram, så var uppmärksam när du läser om produkten och huruvida den går att fälla ihop. Tänk också på hur pass mycket den går att komprimera. Vissa cykelkärror tar fortfarande ganska mycket plats när de är ihopvikta medan andra nästa går att få ner i en ryggsäck.

Hur städar man en cykelvagn?

Man kan göra det på lite olika sätt, men det enklast är nog att ta av hjulen och sedan spola inredningen med varmt vatten. Om man vill göra lite mer av en grovstädning kan man använda ett mildare rengöringsmedel och skrubba materialet. Tänk även på att rengöra hjulen från smuts och beläggningar då detta över längre tid kan komma att skada funktionen och ev utgöra en säkerhetsrisk.

Vad kostar en hopfällbar cykelvagn för hundar?

Det varierar såklart beroende på funktion och kvalite, men det flesta ligger på mellan 1,500 – 3,000 kronor. Om cykelvagnen skulle kosta under 1,000 kronor så bör du vara extra uppmärksam på hur pass vältestad den är och vad för säkerhetsfunktioner den här. Det finns ju oftast (men inte alltid) ett samband mellan pris och kvalite. 

Hur stor cykelkärra behöver man till hund?

Det säger sig själv, men det beror såklart på din hunds storlek. En hel del cykelkärror finns i olika storlekar, som till exempelvis den vi rekommenderat från Trixie. Förutom själva storleken bör du även tänka på hur mycket vikt som cykelvagnen klarar. Din hund kanske kommer in men väger för mycket, detta kan i så fall utgöra en säkerhetsrisk.

Kan man använda cykelvagn för barn till hundar?

Nej det bör du inte göra. Cykelvagnar för hundar skiljer sig oftast i konstruktion mot de som görs för barn. Du bör dessutom vara extra försiktig om du har en större hund. 

Vad tyckte du om artikeln?

4.6/5