Bästa foderautomaten för hund 2022

Många av oss lever hektiska liv där vi hela tiden försöker få livspusslet med jobb, barn, fritidsaktiviteter och mycket annat att gå ihop. Har man dessutom en hund blir det än mer komplext. Det finns dock en hel del produkter för hundar som underlättar detta och inte minst en foderautomat, som gör det mycket enkelt och smidigt att mata din jycke. Vi har rotat fram de bästa foderautomaterna för hund med flera olika funktioner, så att du kan hitta någon som passar just dig och ditt behov!

Bästa foderautomaten för hund - 5 kategorier

Med appstyrning

Med microchipstyrning

Med timer

För våtfoder

Belöningsautomat

Vad finns det för olika typer av foderautomater?

Det finns många olika typer av foderautomater för hund men vi har valt att titta på 3 olika enligt följande:

1. Foderautomat med app (smart)

En foderautomat med app innebär att du via en app remote kan styra när mat ska portioneras ut. Du kopplar upp foderautomaten till ditt wifi och vipps så kan du potentiellt styra den från andra sidan huset eller andra sidan jordklotet. I appen kan du dels schemalägga utfodring men även ange hur mycket foder som ska delas ut. Supersmidigt helt enkelt!

2. Foderautomat med microchipstyrning

Denna typ av automat är framför allt lämplig för dig med flera hundar. Microchipstyrning innebär att du sätter ett chip i din hunds halsband eller på annan lämplig plats och när den närmar sig foderautomaten så öppnas luckan. På så sätt kan inte en hund komma åt mer än en portion, eftersom den i så fall skulle behöva två olika chip. Väldigt smart!

3. Foderautomat med timer

Denna automat kan du inte styra remote utan förutbestämmer på själva apparaten när den ska dispensa maten. Inte riktigt lika smidigt som de automater som har appstyrning men ett lite billigare alternativ som också funkar bra. 

Bästa smarta foderautomaten med app

Den appstyrda foderautomat från Nedis är ett mycket bra alternativ om du enkelt vill kunnda dispensa mat och mängd från mobilen. Den rymmer dessutom hela 3.7 liter torrfoder, vilket betyder att du potentiellt kan fylla den med ungefär 7 portioner om du har en mellanstor hund som du ger 5 dl per gång.

 • Appstyrd, vilket betyder att du kan styra den från var som helst så länge du har internetuppkoppling.
 • Mycket rymlig! Har plats med 3.7 liter foder, så du slipper fylla på så ofta.
 • Snygg design!

Bästa microchipstyrda foderautomaten

Denna chipstyrda foderautomat är ett mycket bra alternativ för dig som vill ha full kontroll på vilken hund som får vilken mat. Fäst microchipet i din hunds halsband eller på annat lämpligt ställe. Automaten har sedan sensorer som känner av när de kommer nära och då öppnas luckan. Skulle en annan hund närma sig öppnas helt enkelt inte luckan eftersom den har “fel” chip eller inget alls. Total rymmer denna foderautomat 4dl torrfoder, vilket täcker de flesta portioner som mellanstora hundar behöver.

 • Med chipstyrning håller du koll på vilken hund som får vilken mat även när du inte är hemma.
 • Enkel att rengöra!

Bästa foderautomat med timer

Är det en foderautomat med timer du vill ha? I så fall rekommenderar vi denna från Puppy Kitty som rymmer hela 4 liter mat. På automaten finns en LED-skärm där du enkelt ställer in när och hur mycket mat som ska dispensras. Du kan schemalägga upp till 5 måltider per dag. Förutom bra funktioner tycker vi på Hundzon denna också är riktigt snyggt designad.

 • Rymmer hela 4 liter mat!
 • LED-skärm som gör det enkelt att ställa in när fodret ska släppas ut.
 • Riktigt snygg design!

Bästa foderautomat för våtfoder

Denna foderautomat är ett mycket bra alternativ om du vill ha en foderautomat för din hund som du kan fylla med våtfoder. Den styrs med en timer så du ställer enkelt in direkt på maskinen när du vill att maten ska delas ut. Den har plats för totalt 6 måltider á ca 1.5 dl.

 • Passar våtfoder!
 • LCD-display där du enkelt ställer in när skålarna ska öppnas upp
 • Har plats för upp till 6 måltider!

Bästa belöningsautomat för hund

Denna foderautomat för hund är framför allt anpassad för att dela ut belöningsmat som godis eller andra godsaker. Du kan styra den med en fjärrkontroll på upp till 30 meters avstånd, men det går även att ställa in med timer. Kort innan den dispenser hörs ett litet ljud som gör att din hund förstår att något mumsigt snart kommer poppa fram.

 • Styrs med fjärrkontroll med upp till 30 meter räckvidd.
 • Roligt ljud precis innan den släpper ut godis som gör det extra lustigt för din hund.
 • Går även att ställa in automatisk utskjutning av godis.

3 Fördelar med automatisk foderautomat

Flexibilitet

Den mest givna punkten, men en foderautomat för din hund ger dig helt klart mer flexibilitet i vardagen och framför allt om du har en appstyrd automat som du kan styra från jobbet, gymmet eller matbutiken. Man kan också se foderautomaten som en reservtank med mat för att du ska kunna känna lugn och ro och inte bli stressad om din planer ändras under en dag. Om du till exempel är sen på jobbet så slipper du känna stress för att inte ge din hund mat i tid. Istället kan du bara vi en app aktivera foderautomaten och vipps, några minuter senare är din bästa vän mätt och belåten. 

Portionsstorlek och viktkontroll

En annan fördel med foderautomater är att du får kontroll på hur mycket mat din hund får och framför allt är det lättare för dig som matte eller husse att få disciplin i hur mycket mat du ger. Har du bara en stor hundskål som du fyller är det lätt att det ibland blir lite för lite eller för mycket. Genom att kontrollera portionsstorlekar kommer din hund få en mer jämn och sund vikt.

Rätt mat till rätt hund

Denna fördel gäller framför allt microchipstryda foderautomater som bara öppnas när den hund med det kompatibla chipet närmar sig automaten. Har du flera hundar eller andra husdjur hemma som till exempel en katt, kan detta vara en stor fördel eftersom du får full kontroll på vem som får vad.

Köpguide – Så väljer du rätt foderautomat för din hund! 5 tips:

Styrningen

Du bör fundera på hur du vill kunna styra din foderautomat. Räcker det med att ha en timer som du ställer in direkt på automaten eller vill du ha det mer flexibla alternativet med appstyrning? Som vi även nämnt tidigare här i artikeln finns de de foderautomater som styrs av chip och det är framför allt användbara när du har flera hundar och vill vara säker på vilken hund som får vilken mat.

Portionsstorlek och reserv

Ganska given men punkt men värt att poängtera, men tänk på att portionsstorleken, på den foderautomat du funderar på att köpa, är tillräckligt stor för just din hund. Du bör även fundera på hur stor fodertanken är, om du antingen planerar att ge din hund flera måltider remote i rad eller bara vill undvika att behöva fylla på automaten varje dag.

Vad för mat du ska ha i den

Om du bara ska torrfoder i din automat så funkar de flesta maskiner. Om du däremot vill ha våtfoder i behöver du läsa specifikationen lite noggrannare då de flesta foderautomaterna inte har denna funktion. Tänk också på att den du köper är enkelt att rengöra iom att våtfoder kladdar lite mer.

Hur enkel den är att använda

Också en ganska given punkt och relaterat till den första punkten. Fundera på hur smidigt du vill kunna styra din foderautomat. Vill du ha så mycket flexibilitet som möjligt rekommenderar vi en foderautomat med appstyrning. En annan faktor att tänka på är också hur lätt maskinen är att städa.

Ljud

Vissa hundar kan bli stressad och oroliga av avvikande ljud, vilket en foderautomat potentiellt skulle kunna utge. Har du en orolig hund? tänk då på att maskinen inte ska göra för mycket ljud av sig.

Avslutande ord

I denna artikel har vi försökt förklara vad en foderautomat är, vilka fördelarna är och vilka alternativ som finns. Vårt tips för att du ska hitta den bästa foderautomaten för din hund är att läsa vår köpguide och fundera på om du vill ha en appstyrd, en med microhip eller en med timer. När du väl har gjort det kan du börja fundera på hur stor tanken ska vara, hur den ska se ut och vad för mat du ska ha i den. Vi hoppas du finner något av våra alternativ vettigt och att det ska underlätta din vardag framgent.

Vanliga frågor

Vilken är den bästa foderautomaten för hundar?

Den bästa foderautomaten är den som passar dig och din hund bäst. Vill du kunna styra din automat remote från jobbet så är en appstyrd automat det bästa. Om du däremot har flera hundar kan det bästa alternativet vara en med microchip så du enkelt kan se till att rätt hund får rätt mat. Och sist men inte minst om du vill ha ett billigare alternativ så kanske en med timer räcker. Alternativen är många! Läs vår köpguide så hoppas vi du kan hitta den bästa foderautomaten utefter dina och din hunds förutsättningar. 

Vad för mat kan man stoppa i en foderautomat?

De allra flesta foderautomater går att fylla med torrfoder. De finns vissa där du även kan fylla i våtfoder. Till exempel denna.

Vad är en microchipstyrd foderautomat?

En microchipstyrd foderautomat styrs av chip som du fäster i din hunds halsband eller på annat smart ställe. När hunden sen närmar sig foderautomaten så har den sensorer som känner av chipet och matluckan öppnas. På så sätt kan ingen annan hund komma åt maten. Väldigt smart! 

Vilka fördelar finns med microchipstyrd foderautomat?

Fördelen framför allt är att man kan kontrollera vilken hund som får vilken mat. Om du t.ex. har två hundar så kommer de att ha varsin automat som bara kan öppnas med deras egna chip. Således kan ingen hund öppna båda matluckorna och du får kontroll på vilken hund som får vilken mat. Stor fördel med denna typ av foderautomat om du har flera hundar och framför allt om de har specialkost eller tar medicin.

Vilka fördelar har en foderautomat med app?

Den stora fördelen med en appstyrd foderautomat är att du kan styra när och hur mycket den ska dispensera från var som helst så länge din mobil har internet. 

Kan man stoppa våtfoder i foderautomat?

De flesta foderautomater får det bara att fylla med torrfoder, men det finns de där du även kan stoppa i våtfoder. Till exempel denna.

Vad är en foderautomat för hund?

En foderautomat är vad det låter som. Det är helt enkelt en matskål som automatisk portionerar ut mat till din hund vid en given tidpunkt som du antingen förutbestämt eller triggar i en app. Det kan vara en eller flera gånger om dagen.

Vad tyckte du om artikeln?

4.6/5