Bästa balsam för hund 2022

De flesta av oss hundälskare är familjära med hundschampo men kanske inte så bevandrade i balsam för hundar. Schampot ser till att göra rent pälsen och huden, medan balsam ser till att pälsen skiner och är mjuk så din hund blir lite extra fab. Hundbalsam är extra bra för hundar med lång och lurvig päls då det löser upp knutar och gör det enklare för dig att borsta. Dessutom är många balsam återfuktande och kan i vissa fall lindra irriterad och kliande hud. Vi har tagit fram 5 olika alternativ i 5 olika kategorier för att försöka hjälpa dig hitta rätt. Trevlig läsning!

Bästa balsam för hund - 5 kategorier

Bäst i Test

Bästa spraybalsam

Bästa budgetalternativet

Bästa för valpar

Bästa vitförsträrkande

Köpguide – 4 saker att tänka på när du köper balsam för hund

Tänk på parfyrmeringen

Det är väldigt trevligt med ett balsam som luktar riktigt gott, men om du inte tycker det är superviktigt så rekommenderar vi att ta ett doftfritt. Detta då vissa dofter kan potentiellt irritera din hunds hud, det är dock ett undantag snarare än regel. 

Naturlig formula

Naturliga balsam har oftast betydligt mindre risk att irritera din hunds hud då de garanterat inte innehåller några kemikalier. Dessutom om du ofta tvättar din hund ute så är det också bra för miljön, då inte massa kemikalier åker ut i naturen.

Var extra nog om din hund har känslig hud

Om din hund har en känslig hud som lätt blir irriterad så rekommenderar vi att köpa de balsam som är speciellt anpassade för känslig hud till exempel “Mucky pup conditioner” från Pethead. Du bör också köpa ett helt naturligt balsam om din hund har hudbesvär eftersom du då kan vara säker på att inga potentiellt irriterande kemikalier finns i.

Din hunds ras och pälstyp

Vissa hundraser är mer i behov av en conditioner än andra. Om du till exempel har en Labrador som har mycket kort päls och en hel del naturliga oljor så behöver den nog inget balsam. Har du däremot en Golden Retriever med lång och lurvig päls så är det betydligt mer aktuellt. Läs på om din hunds ras och fundera utefter det om det verkligen behövs ett balsam.

Bästa hundbalsam – Bäst i Test!

Vårt favoritbalsam för hundar är detta från Pet Head som är ett milt och vårdande balsam. Det innehåller naturliga ingredienser som marulaolja och havregryn vilka gör pälsen mjuk och len. Det är även anpassat för att fungera för hundar med känslig hud och är dessutom säker att applicera på valpar. En solklar favorit då balsamet fungerar för de flesta hundar, stor som liten, känslig som okänslig.

 • Innehåller naturliga ingredienser som havregryn och marulaolja.
 • Speciellt anpassat för hundar med känslig hud.
 • Fungerar även för valpar!
Bästa-balsam-för-hund

Bästa spray-hundbalsam

Balsam som Spray kommer framför allt med fördelen att det är lättare att applicera. Vår favorit i denna kategori kommer från K9 och är en aloe vera conditioner som framför allt löser upp pälsknutar och gör din hund lättborstad. Ett bra allround-balsam helt enkelt som passar de flesta hundar!

 • Lätt att applicera!
 • Innehåller Aloe Vera som är skonsamt mot huden!
 • Passar de flesta hundarna!

Bästa hundbalsam för plånboken

Denna produkt från Trixie är ett mycket bra budgetalternativ. Balsamen är helt naturlig och gjord på ekologiska oljor från havtorn och makadamia, vilka är mycket skonsamma mot huden och dessutom ger ett fint glow.

 • Helt naturlig balsam!
 • Innehåller ekologiska oljor som är bra för huden och dessutom ger pälsen fin glans!
 • Riktigt bra pris!

Bästa hundbalsam för valp

I kategorin bästa balsam för hundvalpar hittar vi återigen en produkt från Pet Head. Denna balsam är speciellt framtagen för valpar och är dessutom gjord för att kunna hanteras av hundar med känslig hud. Återfuktar och mjukgör huden väl och har en riktigt god pärondoft. Ett mycket bra alternativ om du vill din valp ska få ett ordentligt balsam!

 • Speciellt framtaget för valpar!
 • Extra snäll mot känslig och irriterad hud!
 • Doftar ljuvligt!

Bästa vitförstärkande hundbalsam

Är du ute efter ett vitförstärkande balsam så vill vi rekommendera Sterling Silver Conditioner från K9. Den är helt fri från blekningsmedel så går också bra att använda om din hund har flerfärgad päls. Formulan i denna balsam ge väldigt bra återfuktning och framför allt en mycket fin vit lyster. Rekommenderas starkt!

 • Formula av ingredienser som ger god återfuktning!
 • Ger fint vitt lyster!
 • Fri från blekningsmedel.

Avslutande ord

Precis som med de flesta andra hundprodukter, så finns det väldigt många alternativ och hundbalsam är inget undantag. I denna artikel har vi försökt ta fram några olika förslag för lite olika typer av behov till exempel balsam för valpar, balsam i sprayform och de som är vitförstärkande. Oavsett vad för typ av conditioner du är ute efter så rekommenderar vi alltid att hitta en som är gjord av så mycket naturliga ämnen som möjligt och som även är extra skonsam mot känslig hud. Vi hoppas att du hittat något som ser intressant ut och som förhoppningsvis kan underlätta borstande och även ge din bästa vän lite extra stjärnglans!

Vanliga frågor

När ska man använda hundbalsam?

Behovet av ett balsam för din hund uppkommer framför allt om din jycke ha lång och lurvig päls, då de flesta balsam ofta ser till att lösa upp pälsknutar så att det blir betydligt enklare att borsta. Dessutom hjälper ett balsam att göra din hund lite extra stilig då många conditioners ger ett extra “glow” till pälsen. 

Behöver man verkligen använda hundbalsam?

Ett hundbalsam är kanske inte den viktigaste produkten man bör köpa till sin hund, men kan komma väl till hands om din hund lätt får lurvig päls som är svår att borsta. Med det i åtanke, så är det mindre nödvändigt om du t.ex. har en boxer som har väldigt kort päls. 

Kan man använda vanligt balsam på hundar?

Nej det bör man inte göra, då hundar och människor har ganska vitt skilda ph-balanser, vilket betyder att ett mänskligt balsam kan vara för tufft för din hunds hud och börja irritera den. 

Är det säkert att använda hundbalsam?

Ja i de flesta fall är det inga problem alls. Det är viktigt att tänka på att alla produkter måste godkännas av diverse myndigheter för att få säljas. Även om det inte är direkt farligt med hundbalsam finns de dock de som eventuellt kan börja irritera din hunds hy. Om du har en hund med känslig hud så rekommendera vi balsam som är extra mjuka och speciellt anpassade för detta. Försök också se till att köpa så naturliga conditioners då du vet garanterat att de inte innehåller några kemikalier.

Vad tyckte du om artikeln?

4.6/5