Bästa aktiveringsmatta för hund 2022

Har du problem med att din hund blir helt i trans när han/hon ska äta sin mat och sen bara slänger i sig den? Om du även är ute efter en bra leksak där din hund får träna sin mentala förmåga, så är en aktiveringsmatta kanske det bästa alternativet för dig. Med en aktiveringsmatta så kommer hunds måltid ta längre tid och framför allt bli klurigare. Vi har tagit fram 4 olika alternativ. En som är bäst i test, en för små hundar, en för stora hundar och en för valpar. Med dessa fyra varianter hoppas vi att du hittar något som passar dig och din hund.

Bästa aktiveringsmattan för hund - 4 kategorier

Bäst i Test

Bästa för små hundar

Bästa för stora hundar

Bästa för valpar

Vad är en aktiveringsmatta för hund?

En aktiveringsmatta för hund är precis vad det låter som dvs en golvmatta som aktiverar din hund när den ska äta. Oftast är den lite fluffig och gjord i ett mjukt material så din hund kan sniffa runt utan problem. Den har sedan små fickor av olika storlek där man kan gömma mat och godis till hunden. Aktiveringsmattan gör att din hund tränar både sitt luktsinne och sin problemlösningsförmåga. En aktiveringsmatta ser till att måltiden blir en härlig utmaning för din jycke och att den inte bara kastar i sig maten.

Hur använder man en aktiveringsmatta?

En aktiveringsmatta är mycket enkel att använda. Du kan egentligen fylla dem med allt från lite godis till en full måltid beroende på storlek. När du vill bestämt dig för vad du ska bjuda din hund på är det bara att fylla de små fickorna i mattan och låta jycken gå lös!

3 tips när du använder en aktiveringsmatta för hund

Använd för fulla måltider

Många använder aktiveringsmattor bara för att ge godis till hunden. Vårt tips är att också använda den till “vanliga måltider” då du helt enkelt kombinerar nytta med nöje. Hunden får mat och tränar sina hjärna. Dessutom ser en aktiveringsmatta till att din hund inte äter för snabbt.

Anpassa utmaning för maximal mental träning

Mentalträning är mycket bra för hundar och viss forskning säger att 15-20 minuter av hjärngympa kan bränna lika mycket kalorier som en promenad på 1h. Oavsett hur många kalorier som förbränns, så ska man verkligen använda en aktiveringsmatta som ett verktyg för mental träning. Om du vill göra måltiden i mattan riktigt effektiv i termer av hjärngympa så lägg i lite färre bitar. På så sätt blir det färre matbitar som din hund hittar av en slump.

Lär din hund hur den ska använda mattan

Vissa hundar går helt loco när de ska hitta sin mat och det är lite mer utmanande. Om din hund river och sliter alldeles för mycket i aktiveringsmattan så det mer liknar en brottningsmatch, se då till att visa den hur den på ett lugnt och metodiskt sätt med hjälp av nosen kan få fram maten istället.

Bästa aktiveringsmatta – Bäst i test!

Vår favorit när det kommer till hundmattor är denna från Trixie framför allt för att den har flera olika typer av fickor som gör det extra utmanande för din hund. Dessutom är den slitstark och går enkelt att tvätta på 30 grader i maskin. Passar både för vanligt måltid och lite godis. Den är 70 x 30 cm vilket gör den tillräckligt stor för de flesta hundar. Helt enkelt en riktigt bra allround-matta! 

 • Flera olika typer av fickor, vilket gör det extra utmanande för din hund!
 • Mycket slitstark så du slipper köpa ny på ett bra tag!
 • Snygg design!

Bästa aktiveringsmattan för små och mellanstora hundar

Om du är ute efter en hundmatningsmatta som passar små och mellanstora hundar och dessutom är rolig så rekommenderar vi denna från Paws som du enkelt kan köpa vi Amazon. Den finns i tre olika varianter som har olika typer av fickor. Perfekt kanske att köpa två om man vill utmana sin hund på olika sätt vid olika måltider. Precis som alla andra alternativ vi rekommenderar går denna aktiveringsmatta enkelt att tvätta i maskin.

 • Många olika typer av fickor och “fodral” som gör det till en riktigt utmaning för din hund.
 • Finns i tre olika varianter!
 • Går enkelt att maskintvätta.

Bästa aktiveringsmattan för stora hundar

Om du har en stor hund rekommenderar vi denna aktiveringsmattan från Aveco. Den finns i två olika storlekar så du kan anpassa utefter din hunds size. Den största storleken är 90 x 70 cm, vilket ska funka för de flesta hundarna oavsett storlek. Dessutom finns den i olika färger om du vill den ska smälta in väl i ditt hem. Du tvättar den enkelt på 30 grader i maskin.

 • Stor matta som passar de största raserna!
 • Finns i två olika färger om du är mån om att det ska matcha med övrig inredning.
 • Tvättas enkelt i maskin på 30 grader!

Bästa aktiveringsmatta för valp

Vissa aktiveringsmattor kan vara lite väl utmanande för en valp genom att de har många olika fickor som ser olika ut. Blir det för svårt för din lilla puppy så lär den inte orka tillskansa sig hela måltiden. Man bör då hitta en aktiveringsmatta som har lite större och enklare fickor. Vårt alternativ då är denna från Paikka som har få och ganska stora fickor vilket gör det lite enklare. Förutom att den passar valpar bra så är den gjord i ekologisk bomull och stoppad med återvunnen plast. Ett hållbart alternativ helt enkelt. Tvättas enkelt i maskin på 30 grader.

 • Lite färre och större fickor som gör det lite lättare att “lösa”!
 • Gjord i ekologisk bomull och stoppad med återvunnen plast. Bra för miljön med andra ord!
 • Tvättas i maskin på 30 grader utan problem!
 • Snygg design!

4 Fördelar med en aktiveringsmatta

Träning av luktsinne

En aktiveringsmatta ger din hunds luktsinne en ordentlig match och kommer göra din hunds luktförmåga starkare. Dessutom finns en hel del forskning som visar att stimulering av ens hund luktsinnen leder till välmående och minskad stress, vilket kanske inte är så konstigt eftersom alla djur (människor inkluderat) mår bättre när man tränar sin naturliga förmågor.

Mentalträning

Förutom luktsinne stimuleras många andra delar av din hunds hjärna när den leker med en aktiveringsmatta, vilket såklart också är bra för dess välmående och stressnivåer. 

Långsammare måltider

Eftersom det betydligt svårare att hitta maten i en aktiveringsmatta än i en matskål så säger det sig själv att det kommer ta längre tid för din hund att upp sin måltid, vilket är bra ur många aspekter men inte minst blir matsmältningsprocessen sundare. 

Din hund blir trött

Den omfattande mentala träning som din hund får när den använder aktiveringsmattan kommer att göra den trött och med största sannolikhet lär det bli en skön tupplur efteråt. Förutom att din hund kommer njuta lär du som husse eller matte också uppskatta det då du får lite ledig tid och kan göra vad du vill. 

Köpguide – 6 saker att tänka på när du köper en aktiveringsmatta för hund

Storleken

Aktiveringsmattor finns ofta i flera olika storlekar som passar både små och stora hundar. Tänk på att inte ha en för stor om din hund är liten eller vice versa. Har du fel storlek kan utmaningen blir för enkel eller svårt för din hund.

Material

Precis som med många hundprodukter är det viktigt att tänka på vilket material produkten är gjord i. Det kanske är extra viktigt med hundmatningsmatta då din hund kommer ha mycket närkontakt med den genom att den kommer nosa, slicka och slita i den. Det viktigaste är att se till så att mattan inte innehåller några giftiga ämnen och försöka gärna köpa en matta som är gjord i ett återvinnbart material.

Förvaring

Rubriken säger sig själv, men tänk på hur du ska kunna förvara aktiveringsmattan innan du köper den. Vissa mattor kommer med en tillhörande väska eller ribba som man antingen kan lägga mattan i eller rulla ihop den kring. 

Glidighet

Med denna punkt menar vi att man inte vill ha en aktiveringsmatta som inte får tillräckligt bra fästa på golvet eller marken, så den bara glider runt hela tiden när din hund försöker hitta maten.

Tvättbarhet

Med tanke på att din hund kommer nosa och slicka i mattan kommer du vilja och bör tvätta mattan med jämna mellanrum. Det bästa är om mattan går att maskintvätt för då är det ju egentligen bara att slänga in den i maskinen och sen låta den torka.

Hållbarhet

Din hund kommer slita och riva i mattan och då vill man gärna ha en som tåler ordentligt med stryk så man slipper att köpa ny hela tiden. Det kommer spara dig både tid och pengar. De alternativ vi tagit fram här är generellt väldigt slitstarka.

Avslutande ord

I denna text har vi försökt förklara och visa på fördelarna med en aktiveringsmatta för hund. Kort sagt så är detta ett mycket bra verktyg/leksak om du vill din hund ska ha kul, äta långsammare och få mental träning. Som nämnts i texten så kan 15-20 minuters träning motsvara upp till en timmes promenad. Det är därför inte så konstigt att en hund är helt slut efter att ha stimulerat sina hjärnceller, vilket inte är helt fel för oss hundägare om man vill ha ett lite break och fokusera på något annat. Fördelarna är helt enkelt många med en aktiveringsmatta och enligt oss på Hundzon är det nästa ett måste att ha en. Hoppas du gillat någon av de alternativ vi tagit fram och skulle du inte göra det så kan du kolla in vår köpguide och ha en bra grund när du letar på annat håll.

Vanliga frågor

Är aktiveringsmattor bra för hundar?

Det finns många fördelar med aktiveringsmattor, men framför allt så kombinerar de nytta med nöje då din hund både får bli mätt men även träna sin hjärna och luktsinne, vilket ofta leder till bättre välmående och minskad stress. 

Hur länge ska en hund använda en aktiveringsmatta?

En hund kan egentligen använda en hundmatta hur länge som helst. Från valp till att den är gammal. Om din hund är valp kanske man ska ha en lite enklare variant då den annars kan inte har tillräcklig hjärnkraft för att hitta all mat. 

Hur mycket godis ska man stoppa i aktiveringsmatta?

Det beror på hur stor mattan är, men i det flesta fall kan man stoppa betydligt mer än vad som din hund bör äta. Vill du att aktiveringsmattan ska bli en lång och utmattande aktivitet så rekommenderar vi att server en vanligt måltid i den.

Kan man stoppa våt mat i en aktiveringsmatta?

Ja det kan man, men kommer såklar leda till att den behöver tvättas oftare. 

Hur kan man göra en aktiveringsmatta mer utmanande?

Man kan göra aktiveringsmattan mer utmanande genom att stoppa in maten längre in i fickorna, men även har mindre bitar så att färre hittas av en slump. 

Hur tvättar man en aktiveringsmatta?

De flesta aktiveringsmattor går enkelt att tvätta i maskin, oftast på 30 grader. Det går såklart också bra att handtvätta dem även om det tar längre tid.

Vad är en hundmatningsmatta?

En hundmatningsmatta är egentligen samma sak som en aktiveringsmatta och har samma funktioner. Det är en matta helt enkelt där du kan stoppa i mat i olika fickor för att stimulera din hunds hjärna i samband med att den äter.

Vad är en snäffelmatta?

En snäffelmatta är bara ett annat ord för en aktiveringsmatta och har samma funktioner som vi angivet i denna artikel. 

Vad tyckte du om artikeln?

4.6/5