Bästa hundmaten för Schäfer 2022

Har du en schäfer där hemma och funderar på vad som är den bästa hundmaten för den? I så fall har du kommit rätt. Vi har tagit fram tre olika foder som vi anser vara mycket bra för schäfrar. Två torrfoder och ett våtfoder. Gemensamt för alla är att de är av hög kvalite och proteinrika, vilket är en viktig faktor för större raser som schäfer. Hoppas du hittar något som passar din hund. Trevlig läsning!

Bästa hundfoder för Schäfer

Bäst i test

Runner up

Bästa våtfoder

Bästa torrfoder för schäfer – Bäst i test!

Det bästa torrfodret för schäfer är helt klart denna kvalitetsprodukt från Royal Canin. Innehåller bra proteiner med kostfiber som hjälper din hund att bygga upp och bevara din muskelmassa. Detta foder är även mycket bra för din hunds tarm då det innehåller de lät processade LIP-proteiner som i de flesta fall gör jobbet lätt för tarmen. Sist men inte minst så innehåller det även omega 3-fettsyror som framför allt är bra för både päls och hud.

  • Proteinrikt och fyllt med kostfiber för en god muskelutveckling.
  • Innehåller LIP-proteiner som är lätt att hantera för tarmen och minskar risk för “stök i magen”.
  • Rik på omega 3 som är bra för både päls och hud.

Bästa torrfoder för schäfer – Runner up!

På andra plats i bästa torrfoder kategorin kommer denna produkt från Eukanuba, som är speciellt framtagen för schäfer. Precis som fodret från Royal Canin är detta även mycket proteinrikt, vilket är nödvändigt för muskelutvecklingen hos en så pass stor ras som schäfer. Innehåller både Omega-3 och Omega-6 som kommer göra mycket gott för din hunds fina päls.

  • Rikt på protein!
  • Innehåller essentiella fettsyror.

Bästa våtfoder för schäfer

Detta våtfoder från Bozita är ett mycket bra alternativ för din schäfer då det är spannmålsfritt och innehåller mycket protein, vilket krävs för större raser. Dessutom är det tillverkat i Sverige på svenska ingredienser, vilket ger en extra kvalitetsstämpel. Finns med flera olika protein som älg och ren.

  • Proteinrikt och består enbart av en sorts protein vilket är bra om din schäfer har en känslig mage.
  • Tillverkat i Sverige med svenska ingredienser.
  • Spannmålsfritt!

Köpguide – 5 viktiga saker att tänka på när du köper foder

Precis som människor behöver hundar flera olika typer av näringsämnen för att ha en sund diet. Det är ämnen som protein, fett, fibrer, kolhydrater, vitaminer och mineraler. Att hitta rätt mat till sin schäfer inte så svårt om man försöker se till att fodret innehåller lite av varje. Du kommer nog inte hitta något som är rikt på alla 5 ämnen, men kan du hitta ett som i all fall har tre, så kan du kompletter de resterande två med någon annan typ av hundmat. Nedan följer en kort liten guide kring varför varje ämne är viktigt och vad för detaljer kopplat till det som du bör leta efter. 

Protein

Se till att köpa hundmat som är rik på protein. Schäfer är en stor ras och har mycket muskler, så ett ordentligt intag av protein är helt nödvändigt för att bevara och utveckla muskelmassan. Protein är inte bara centralt för musklerna utan även för pälsen, naglarna och mycket mer. Om din schäfer har känslig mage så är det bra att hitta ett foder som bara innehåller en typ av protein. 

Fiber

Fiber är framför allt viktigt för din hunds matsmältning och tarmsystem, men också för att bygga och bevara muskelmassa. Titta efter torrfoder som innehåller vete, majs eller ris för då innehåller de sannolikt mycket fiber. 

Fett

Fett är viktigt för din schäfer då det innehåller mycket vitaminer som är bra för päls, tassar och skinn. Leta efter foder som innehåller essentiella fettsyror som Omega 3 då dessa innehåller mycket nyttiga saker. 

Kolhydrater

Kolhydrater är hundens huvudsakliga bensin, så att den orkar träna och växa. När du köper torrfoder bör du titta på de som innehåller så kallade långsamma kolhydrater. Dessa återfinns ofta i till exempel vete och havre.

Vitaminer och mineraler

Vitaminer som folsyra, kolin och biotin är viktiga för din hund då stödjer många olika processer i kroppen. Förutom vitaminer är mineraler som kalcium och magnesium viktiga för din hund och inte minst dess skelett. Många vitaminer och mineralet återfinns i protein som ägg, kött och fisk, men titta alltid på näringsinnehållet för att få en komplett överblick av vad fodret innehåller. 

Torr eller våtfoder för Schäfer?

Som för de flesta andra raser rekommenderar vi generellt alltid torrfoder när man ska välja mellan det och våtfoder. Schäfer är inget undantag. Detta eftersom torrfoder innehåller oftast mycket mer näring och är även fördelaktigt för tandhälsan. Våtfoder däremot innehåller ofta väldigt mycket vatten och det är inte mycket näring i det. Dessutom är torrfoder oftast betydligt mer prisvärt sett till mängden mat och näring man får. Den enda gång det kanske kan vara lämpligt med våtfoder är om du har en gammal hund eller valp, som har problem med att knapra sönder torrfodret.

Avslutande ord

Att hitta rätt foder till sin schäfer kan vara svårt och framför allt om man snöar in sig på för mycket detaljer. Det viktigaste du bör leta efter i fodret är att det är proteinrikt och innehåller fettsyror som Omega 3 och 6. Förutom detta är det bra om det innehåller fiber och vitaminer som hjälper till att bygga upp muskler och immunförsvar. Tänk dock på att det kan vara svårt att hitta ett foder med alla delar och leta då inte ihjäl dig, utan gå på något som kanske uppfyller 2-3 stycken och sen kan du komplettera med något annat som innehåller det fjärde. Oavsett, är du väldigt osäker så konsultera en veterinär och be om råd.

Vanliga frågor

Hur mycket ska en schäfer äta om dagen?

En fullvuxen schäfer som väger runt 30 kg bör äta 200-280 gram mat. Ett dl mått med torrfoder motsvarar cirka 35 gram, så en schäfer behöver minst 6 stycken om dagen i alla fall, fördelat på 3 måltider. 

Vilken är den bästa hundmaten för schäfer?

Det finns många bra alternativ till din schäfer men enligt på Hundzon är det denna produkt från Royal Canin. Den är mycket proteinrik för god muskelutveckling och innehåller essentiella fettsyror som är bra för bland annat pälsen. Dessutom ger den din hund gott om fibrer vilket är bra för både muskler och päls. Det säger sig lite själv också att när ett foder är speciellt framtaget för en ras så är det nog bättre för just den rasen jämfört med den mat som görs för alla möjliga typer av raser. 

Kan en schäfer äta ris?

Givetvis kan en schäfer äta ris och det är dessutom förhållandevis rikt på både protein och fiber. Dessutom kan det vara ett bra alternativ om din hund är dålig i magen, då det är lätt att smälta ner. 

Varför behöver schäfer proteinrik mat?

Alla hundar behöver protein, men framför allt stora hundar då de har större muskelmassan att utveckla och bevara. Är det dessutom en aktiv hundras som schäfer, så behövs det ännu mer protein eftersom den då mer ofta bryter ner sina muskler och det kräver återuppbyggnad.

Vad tyckte du om artikeln?

5/5