Bästa hundmaten för Golden Retriever 2022

Har du en liten (eller kanske stor) golden boy där hemma som ska ha hundmat? Och du är lite osäker på vad för foder? Då har du kommit rätt! Vi har granskat och tagit fram tre olika alternativ som alla är specialgjorda för just Golden Retriever och som i vissa fall kan hjälpa till att förebygga de skador och sjukdomar som ofta drabbar denna ras. Läs mer för att förstå varför och framför allt för att kunna ge din jycke det bästa fodret!

Bästa hundfoder för Golden Retriever

Bäst i test

Runner up

Bästa valpfoder

Bästa torrfoder för Golden Retriever – Bäst i test!

Återigen när det kommer till rasanpassat hundfoder så är Royal Canin vår favorit. Detta foder är helt skräddarsytt för golden retriever och innehåller näring som stöttar god vikthållning, glänsande päls och hjärtfunktionen. Dessutom är det mycket rikt på protein för att maximera din hunds muskelutveckling. Fodret passar vuxna hundar som är 15 månader eller äldre.

 • Välanpassad energimängd som hjälper din hund att hålla vikten, vilket är helt centralt för att minska risken för höftproblem.
 • Rikt på omega 3 och boragoolja som är bra näring för att skydda huden och bevara den gyllene pälsen.
 • Innehåller även taurin som är bra för din Goldens hjärtfunktion.
 • Fylld med protein (25%!!) för god muskelutveckling!

Bästa torrfoder för Golden Retriever – Runner up!

Är du ute efter ett riktigt proteinrikt torrfoder för din Golden så vill vi rekommendera detta från Eukanuba. Det är också skräddarsytt för Golden Retrievers och är framför allt mycket rikt på protein då du får 27 gram per 100. Förutom generöst med byggstenar för musklerna, så innehåller även detta foder L-karnitin som hjälper till med en god viktutveckling

 • Mycket rikt på protein! 27 gram protein per 100g. (27%)
 • Fritt från artificiella färger och GMO.
 • Anpassat för att hjälp din hund hålla vikten, vilket är centralt för att minska risk för led- och höft problem.
 • Specialgjorda foderkulor som gör tänderna mindre smutsiga.

Bästa valpfoder för Golden Retriever

Är det en liten söt “Golden Puppy” du har där hemma? Då har vi hittat ett alternativ för den med! Det är återigen Royal Canins skräddarsydda foder, men det är inte så konstigt med tanke på kvaliteten de håller. Detta foder är speciellt framtaget för att supporta din valps intensiva växtutveckling då det innehåller magvänliga proteiner och antioxidanter. Passar valpar som max är 15 månader.

 • Vänlig mot magen då det innehåller lättsmälta proteiner.
 • Fylld med antioxidanter som hjälper din valp att bygga upp ett mäktigt immunförsvar.
 • Innehåller Omega 3 som är mycket bra för hud och päls.
 • Prebiotika är även en del av näringsmixen som ser till att förbättra tarmfloran och därav minskar risken för att magen börjar “kaosa”.

Köpguide – 4 saker att tänka på när du köper hundmat åt Golden Retriever

Musklerna

Golden Retriever är en stor ras och med det kommer stora muskler. Det behöve en rejäl dos med protein varje dag för att se till så att musklerna kan utvecklas och bevaras, inte minst när de är valpar och växer snabbt. Försök hitta ett foder med minst 20% protein och om det är valp kanske lite därtill. 

Fettet och vikten

Eftersom Golden Retrievers är en stor ras behöver de mycket protein och framför allt mindre fett. Se till att köpa ett foder som innehåller max 15-18% fett, då minskar du risken för att din hund blir överviktig. Att hålla sin Golden Retriever i god form är superviktigt då en överviktig hund löper större sannolikhet att drabbas av de rasspecifika sjukdomarna/skadorna som till exempel problem med höfterna.

Omega 3 och fettsyror

Det absolut vackraste med en Golden är kanske dess gyllene päls? Och för att bevara den fina päls och hud, så är det bra om din hund äter mycket fettsyror som omega 3 och 6. Både fodren som vi rekommenderat från Royal Canin innehåller detta. 

Förstärk immunförsvaret med antioxidanter

Det är kanske extra viktigt om din Golden är valp, eftersom det då är extra viktigt att bygga upp immunförsvaret. Titta alltid om fodret du köper innehåller antioxidanter, det är ett viktigt näringsämne.

Hur mycket mat ska du ge din Golden Retriever om dagen?

Hur mycket torrfoder du ska ge din Golden om dagen beror såklart på hur stor och gammal den är. Följande tabell kan vara en bra indikation:

ÅlderMängd
2-4 månader2-3 dl (70-100 gram)
4-6 månader3-4 dl (100-140 gram)
6-8 månader4-6 dl (140-190 gram)
+8 månader6-8 dl (190-250 gram)


Avslutande ord

I denna artikel har vi försökt guida dig kring vad som är den bästa hundmaten för Golden Retriever. Det är inte lätt att hitta den bästa då man kan ha många olika preferenser, men om din hund mår bra och inte har några speciella åkommor så är Royal Canins golden-foder ett riktigt bra alternativ. Det viktigaste med fodret är egentligen att det rikt på protein (gärna lättsmält), innehåller omega 3 och inte för mycket fett. Hittar du ett foder med dessa egenskaperna så lär det nog fungera ganska bra för din “Golden Boy”.

Vanliga frågor

Vilken är den bästa hundmaten för Golden Retriever?

Den bästa hundmaten för Golden Retriever är enligt oss på Hundzon Royal Canins specialanpassad foder, eftersom det stödjer muskelutveckling, huden och hjärtat. Vad som är det bästa fodret är dock en högst subjektiv fråga beroende på vad man prioriterar för sin jycke. Om din hund till exempel har en jättekänslig mage så kanske det bästa fodret för den är ett som är gjort just utefter det problemet osv.

Behöver Golden Retriever specialfoder?

Generellt sett behöver inte din Golden Retriever någon specialanpassad diet, så länge den inte lider av sjukdom som kräver det. Däremot kan det var värt att köpa de foder som faktiskt är skräddarsydda för just Golden Retriever. 

När anses en Golden Retriever vara senior?

En Golden Retriever anses vara gammal (senior) när den är 5-6 år.

När ska jag sluta ge min Golden Retriever valpfoder?

Golden Retrievers växer ganska snabbt och länge eftersom det är en stor ras. En Golden är därför först redo att få vuxenmat när den är 1-2 år. Vänta hellre lite längre med att gå över till vuxenfoder även om din valp är över 1 år. Se snarare till hur mycket den växer och gör alltid bytet av foder sakta men säkert.

Är det bra med Omega 3 för Golden Retriever?

Omega 3 är i lagom mängd är mycket bra för din hund och framför allt dess hud och päls. Oftast framgår det mycket tydligt i produktbeskrivningen om fodret innehåller omega 3, så läs alltid den.

Vad tyckte du om artikeln?

5/5