Bästa hundmaten för Cocker Spaniel 2022

Cocker Spaniel är kanske en av de sötaste hundraserna med sin lurviga och lockiga päls. Förutom att vara väldigt iögonfallande så är det oftast sociala och leker gärna med andra hundar. En superfin hundras helt enkelt, men vad ska den då äta för foder? Vi har tagit fram tre olika alternativ som är utvalda utefter att de ska hjälpa din cocker spaniel att undvika vanliga sjukdomar och åkommor som rasen har förhöjd risk att drabbas av till exempel övervikt och öroninfektioner.

Bästa hundmat för Cocker Spaniel

Bäst i test

Runner up

Bästa valpfoder

Bästa torrfoder för Cocker Spaniel – Bäst i test!

Vårt bästa tips när det kommer till torrfoder för Cocker Spaniel är detta specialframtagna foder från Royal Canin som enbart utvecklats för att passa rasens näringsbehov. Fodret har bland annat egenskaper för att motverka övervikt genom att ha en relativt låg fettmängd. Det är även rikt på boragoolja och omega 3 som är mycket bra för att bevara rasens fina päls. Inte nog med detta så är även detta foder bra för Cocker Spaniels tandhälsa genom att dels bitarna är anpassade i storlek, men även att det innehåller kalciumkelatorer som framför allt motverkar tandsten. Kort och gott ett kanonfoder, som passar Cocker Spaniels som är 1 år eller äldre.

 • Måttligt fettinnehåll som hjälper din Cocker Spaniel att hålla vikten.
 • Rik på Omega 3 och Boragoolja som är bra för både hud och päls.
 • Storleken på foderbitarna anpassade för rasen, så att den enkelt kan förtära fodret men också skydda tänderna.
 • Innehåller kalciumkelatorer som förebygger och stoppar tandsten.
Bästa torrfoder Cocker Spaniel - Bäst i test

Bästa torrfoder för Cocker Spaniel – Runner up!

Om du tvekar på vår favorit från Royal Canin och kanske vill ha ett lite billigare alternativ så kan detta foder från Eukanuba vara ett hett alternativ. Det är också skräddarsytt för Cocker Spaniel och mycket bra för både vikthållning (begränsad fettmängd) och matsmältning (innehåller prebiotika). Fodret är också rikt på protein och som dessutom är mycket lätthanterat för hundens tarm och därför minskar risken för stök i magen och allt vad det kan innebära. 

Sist men inte minst så är även detta foder anpassa för Cocker Spaniels speciella tänder så att tänderna hålls rena och fräscha. 

 • Begränsad fettmängd hjälper din hund att hålla vikten.
 • Bra för tarmhälsan då den innehåller prebiotika.
 • Generös proteinmängd som är bra muskelutvecklingen.
 • Lättsmält proteiner som gör foder vänligt för tarmen.
 • Foderbitarna speciellt utformade för att skydda och stärka tänderna.
Bästa torrfoder Cocker Spaniel - Runner up

Bästa valpfoder för Cocker Spaniel

Om du har en liten Cocker Spaniel-valp där hemma och är osäker på vilket foder den ska äta, så har vi även ett förslag för detta. Det är återigen Royal Canin som tagit fram en kanonprodukt som främjar bland annat god muskeluppbyggnad (rik på protein) och immunförsvaret (innehåller antioxidanter). I detta foder får även din valp en bra dos fettsyror i omega 3 som hjälper till att bygga upp en stark och frisk hud. Fodret är också snällt mot tarmen då de proteinen är lättsmälta plus att det innehåller prebiotika. Precis som vuxenfodret är foderbitarna utformade för en god tandhälsa och innehåller kalcium som dämpar tandstensbildning.

 • Torrfoder som utvecklas enbart med fokus på Cocker Spaniel-valp.
 • Rikt på protein som även är lättsmält, vilket gör fodret bra för både musklerna och tarmen.
 • Stödjer uppbyggnad av immunförsvar genom att innehålla en god mängd antioxidanter.
 • Fylld med fettsyror och boragoolja som bygger upp och stärker huden.
 • Tillskott av kalciumkelatorer som skyddar mot tandsten.
Bästa valpfoder Cocker Spaniel

Vad ska en Cocker Spaniel äta för foder? 6 saker att tänka på

Att hitta det optimala fodret till sin Cocker Spaniel kan ta tid och kräver efterforskning. Om du tvekar på någon av de alternativ vi tagit fram så har vi skrivit ihop en liten köpguide med 6 aspekter som du bör tänka på när du letar mat åt en Cocker Spaniel. Hoppas det är till hjälp!

Fettmängden

Cocker Spaniel som ras är “glad i mat” så att säga och tenderar att bli överviktiga, därför är det extra viktigt att för denna ras äta ett foder som innehåller en begränsad fettmängd, för att minska risken för övervikt. Ett av det kanske bästa sätten att förebygga de höftproblem som Cocker Spaniels har förhöjd risk att få, är att se till att hunden håller vikten. Ge din hund de bästa förutsättningarna för detta och en av sakerna du då kan göra är att köpa ett sunt foder.

Fettsyror

Det kanske gulligaste med Cocker Spaniel är dess lockiga päls som flänger runt. Om den dock inte borstas och underhålls så blir den snabbt mindre vacker. En del i att bevara pälsen är att köpa ett foder som innehåller fettsyror som omega 3 och boragoolja då dessa hjälper till att bygga upp och bevara din hunds hud och päls. 

Vänlig mot magen

Det här är egentligen en viktig faktor för alla foder oavsett vilken ras man köper till. Men försök gärna hitta ett foder som har lättsmälta proteiner och innehåller prebiotika. Framför allt om din Cocker Spaniel inte blivit vuxen än. 

Stödja immunförsvaret

Detta är extra viktigt under valpåren eftersom det är då man lägger grunden till ett starkt immunförsvar. Ett sätt att göra det är att köpa hundfoder som innehåller antioxidanter som t.ex. vitamin E och Vitamin C. 

Protein

Generellt sätt är det alltid bra med ett proteinrikt foder och framför allt när din hund är ung och växer, eftersom muskelmassan då utvecklas mer dramatiskt. Sikta på att hitta ett torrfoder med minst 25% protein (25g per 100), då bör din hund få tillräckligt med byggstenar för att bevara och utveckla sin muskelmassa.

Din hund gillar maten

Oavsett om du hittar det optimala fodret för din Cocker Spaniel, som passar dess behov perfekt så är det helt centralt med att den gillar fodret. Tvinga aldrig i din hund fodret. Om den inte gillar det så finns det oftast flera andra alternativ som också kan uppfylla de behov som din hund har.

Hur mycket och hur ofta ska jag ge min Cocker Spaniel mat?

Om vi börjar med hur ofta man ska ge sin Cocker Spaniel mat per dag så beror det framför allt på ålder, men också såklart vad som passar just din hund bäst. Man brukar säga att en ung valp upp till ca 6 månader kan få 3-4 mål per dag och än lite äldre (6-12 månader) kan få 2-3 mål.

En fullvuxen Cocker Spaniel bör äta cirka 100-200 gram foder om dagen, vilket motsvarar cirka 3-6 dl. Mängden mat beror dock såklart på hur aktiv och stor din Cocker Spaniel är. Det viktigaste är att hålla koll på vikten, då får du ett bra kvitto på om du ger den rätt mängd mat.

Om din Cocker Spaniel däremot är valp så lär den behöva lite mer foder eftersom den växer och bygger muskelmassa i större utsträckning. En valp bör få cirka 150-250 gram per dag, men då fördelat på i alla fall en extra måltid.

Avslutande ord

I denna artikel har vi försökt ge dig några olika alternativ av torrfoder för Cocker Spaniel. Både för vuxen och valp. Som i många andra fall när vi utvärderat foder för specifika raser, landar vi att de fodren som är speciellt utformade för en specifik ras är det bästa. Det är egentligen inte så konstigt med tanke på att de är framtagna med enbart just den specifika rasens näringsbehov om det så är en Cocker Spaniel, Boxer eller Fransk Bulldogg. 

Om man dock inte vill ta den enkla och oftast smartaste vägen via ett rasspecifikt foder, så bör man till sin Cocker Spaniel leta efter ett foder med lite mindre fett för att minska risken för övervikt. Det andra medskicket vi vill göra är att också hitta ett foder som är generöst med fettsyror som omega 3 och boragoolja, eftersom det är bra för både hud och päls som ju är så karaktäristisk för just denna rasen.

Vi hoppas denna artikeln varit till hjälp och att du hittar ett kanonfoder åt din Cocker Spaniel!

Vanliga frågor

Vilket torrfoder är bäst för Cocker Spaniel?

Det finns många aspekter som spelar in här, men vi på Hundzon anser att de bästa torrfodret för Cocker Spaniel är Royal Canins specialanpassade foder. Det är rikt på fettsyror, innehåller måttligt med fett och är främjar dessutom en god tandhälsa med sina kalciumtillskott. 

Vilket torrfoder är bäst för en Cocker Spaniel-valp?

Återigen har vi landat i Royal Canins specialanpassade valpfoder för Cocker Spaniel-valpar. Det är rikt på protein vilket är centralt för valpens muskelutveckling och dessutom så är det fyllt med antioxidanter som hjälper att utveckla och göra immunförsvaret motståndskraftigt för potentiella infektioner. 

Hur mycket bör en Cocker Spaniel väga?

En Cocker Spaniel bör väga cirka 12-16 kg. En hona cirka 12-15 kg och en hane ett kilo extra dvs 13-16 kg. Om din hund har en vikt utanför dessa intervall så bör du se över dess diet. Om det antingen är så att du ger den för mycket eller för lite mat. En sund viktutveckling är centralt för att förebygga vissa av de ärftliga sjukdomar som Cocker Spaniel dras med.

Det ska dock tilläggas att en Cocker Spaniel kan ha en vikt utanför dessa intervall och fortfarande vara hälsosam, eftersom storleken kan variera precis som för oss människor.

Hur vet jag om min Cocker Spaniel är överviktig?

Det finns en rad olika sätt att upptäcka om din Cocker Spaniel blivit överviktig. Om du inte ser det rent visuellt med ögon eller via en våg, så lär du märka de på energinivån. Överviktiga hundar orkar inte lika mycket helt enkelt, vilket är ganska logiskt. Om din Cocker Spaniel väger +16kg så är den antagligen överviktig, men som nämnts tidigare här. Vikten är inte allt. Om din Cocker Spaniel väger 17 kg, men är hur pigg som helst och smal, så är det inga problem.

Har Coker Spaniel känslig mage?

Cocker Spaniel har anlag för att vara lite extra känsliga i magen och utveckla matallergier. En allergireaktion hos en Cocker Spaniel tar sig ofta i form av kliande hud. Märker du att din hud börjar klia sig ovanligt mycket eller ger andra symtom på att något stökar i magen (spyr, trötthet eller fiser ovanligt mycket) så bör du se över dieten och kanske köpa ett foder som är anpassat för känslig mage.

Vad tyckte du om artikeln?

5/5