Bästa Hundskor 2022

Hundzons favoriter i 5 olika kategorier

Bästa allround

Bästa för vintern

Bästa budgetalternativ

Sötaste skon 

Bästa sneakerskon

Bästa hundskorna overall

Ruffwear Grip Tex

Hundzons favoritsko alla kategorier är Ruffwear Grip Tex. Detta är ett par kvalitetsskor med en tålig och ruggad design, som ger bra skydd och gör att de håller länge. Sulan är i Vibram-material som ger din hund mycket bra fäste i alla terränger. Upptill har skon en andningsbar mesh som ger bra ventilation i skon. Skorna kommer med kardborreband som gör det enkelt att sätta på och ta av dem samt ser till att de sitter ordentligt. Kort och gott är Ruffwear Grip Tex en riktigt bra allroundsko som passar för vandringen , den kortare promenaden eller en jakttur.

Visa bästa allroundsko för hund

5 fördelar

 1. Bra skydd och slitstark
 2. Enkel att ta på och av med kardborreband.
 3. Sula i Vibram som ger mycket bra grepp.
 4. Har påsydd reflex så att ni båda syns under dagens mörka timmar.
 5. Andas bra vilket ger god komfort för din hunds tassar.

Bästa hundskorna för vintern

Ruffwear Polar Trex 

Ruffwear Polar Trex är vår favorit i premium-segmentet, som är gjord för tuffare terränger och framför allt snöiga miljöer. Upptill är den är gjord i ett softshelltyg som gör den andningsbar och vattensäker. Dessutom kommer den med en Vibramsula som ger väldigt bra grepp på de flesta underlagen. Skon har även en förhöjd hals som skyddar mot att stenar, snö eller andra obekväma saker kommer in i skon. Polar Trex är en utpräglad vandringssko som är anpassad för lite längre promenader och framför allt tuffare terränger. Den funkar dock också mycket bra för den “enklare” promenaden.

Visa bästa vintersko för hund

5 fördelar

 • Mycket bra komfort med softshelltyget
 • Vibramsula som ger bra grepp
 • Hög hals som skyddar mot snö, stenar och andra otrevligheter.
 • Enkel att ta på och av.
 • Vattentäta

Bästa hundskorna för din budget

Pawz Hundsko

Pawz hundsko är ett bra alternativ till traditionella hundskor, som ger ett strakt skydd för tassarna. De ger en bra komfort och sitter bra på foten då materialet är elastiskt. Paws hundsko är en engångsko, men är gjorda i ett biologiskt nedbrytbart naturgummi, vilket gör påverkan på klimatet minimal. Framför allt kommer Pawz hundsko till ett riktigt bra pris, vilket gör dem till ett perfekt alternativ om man har lite lägre budget.

Visa bästa budget sko för hund

5 fördelar

 • Gjorda i ett klimatsmart material
 • Vattentäta
 • Kommer i 12-pack
 • Finns i flera olika färger
 • Skyddar mot salt och smuts.

Sötaste hundskorna

Moreau hundsko

Om du vill din fyrbenta vän ska vara riktigt fashionabel kan dessa söta hundskor vara det perfekta valet. De påminner en hel del om de ständigt populär UGG bootsen och frågan är om dessa hundskor inte är minst lika mysiga och varma. Skon kommer med kardborre vilket gör att de enkelt kan anpassas till din hunds tass och är lätta att ta på och av. 

Visa sötaste sko för hundar

5 fördelar

 • Riktigt snygga och trendiga
 • Finns i flera olika färger
 • Enkla att ta på och av
 • Ger bra värme
 • Räfflad sula som ger bra fäste

Bästa sneakern för hund

Dauerhaft 

Om du inte ska ha hundskorna till längre vandringsturer utan mer prioriterar att din hund är lite trendig passar dessa converse-aktiga sneakerskorna perfekt. De har ändå en förhållandevis bra komfort även om det inte är skons huvudsakliga syfte. Kort gott är det här en perfekt sko för photoshooten eller om du bara vill ge din hunds outfit en extra touch. 

5 Fördelar

 • Snygg sneakerdesign
 • Räfflad sula som ger bra grepp
 • Snörade skor som är enkla att justera
 • Perfekt för fotosession
 • Skyddar mot salt och smuts

Hur väljer du rätt hundskor till din hund?

Syftet med skon

Alla hundskor är inte gjorda för samma typ av aktivitet eller tillfälle. Vissa är allround andra är mer gjorda för vandring medan vissa mest har till syfte att vara en snygg accessoar. 

Ska du bara ha en sko som skyddar tassarna för enklare promenader spelar det inte så stor roll i vilket material den kommer. Tänk framför allt på att de ska ge ett relativt bra grepp och är slitstarka så du slipper köpa nya föra ofta. 

Är syftet att ha dem till lite längre vandringsturer i tuffare terräng behöver du lägga mer fokus på hundskons funktion. Se till att sulan ger bra grepp och gärna är förstärkt. Det är också viktigt att skorna är sköna och andas bra, så att din hund verkligen trivs i dem.

Om du vill ta ut din hund i snöiga landskap rekommenderar vi samma egenskaper som du bör eftersöka för en vandringssko, men även också att de har en högre hals för att skydda mot att snö trillar in i skon vilket snabbt kan kyla ner din hunds tassar.

Sist men inte minst kanske syftet bara är att din hund ska vara lite trendig och söt. Även om huvudfokuset inte är att skorna ska vara funktionella, rekommenderar jag ändå att du lägger lite fokus på det. Det blir ju mycket roligare om din hund både är stilren och snygg i sin pjuckar. 

Välj rätt storlek

Varför det är viktigt med rätt storlek

Det är väldigt viktigt att välja rätt storlek på skorna till sin hund. De kan låta som en självklarhet, men bland de vanligaste problemen med hundskor är att de trillar av och att de ger skavsår. 

Hur mäter du din hunds fötter?

Vissa hundskors storlek baserar bara på bredd eller längd. I vissa fall både och. Det är därför viktigt att du har kolla på hela tassens storlek. Vi har satt ihop en enkel liten guide för att mäta tassarnas storlek:

Vad du behöver: Ett vitt A4-papper, en linjal och en penna. 

Steg 1: Lägg ditt vita papper på golvet och placera en av din hunds framtassar på det.

Steg 2: Lyft den andra framtassen från marken. Detta kommer göra att all vikt läggs på tassen du har på pappret, vilket gör att den expanderar till sin största storlek.

Steg 3: Markera nu tassens bredd på höger och vänster sida av tassen. Markera sedan fotens längd med en punkt längs ut vid klorna och en vid hälen. 

Steg 4: Ta bort tassen från pappret och mät noggrant bredd och längd i lugn ro

Steg 5: Klar! Nu kan du ha din mått bredvid dig när du tittar efter skor. 

Tänk på att denna mätningsprocess kan ta längre tid än vad det verkar. Din hund kommer antagligen vara lite osäker på vad som pågår. Ta den tid det behövs och tvinga inte fram tassarna om din hund inte vill för tillfället. 

Träna din hund att använda skorna

Med stor sannolikhet lär din hund inte trivas till en början i sin nya skor. De är helt enkelt inte vana att ha saker på sina fötter och framför allt sånt de inte kan ta av själv. Var beredd på att det kommer krävas tålamod och ta ett litet tag att vänja din hund.

Precis som med mycket annan inlärning är det bra att börja i liten skala. Börja helt enkelt bara med att lägga fram skorna framför din hund så de får lukta och komma när dem. Ge dem kanske en liten godis också för att skapa positiv förstärkelse. 

Efter det första närmandet kan ett nästa steg vara att sätta på en sko på din hund. Se till att din hund är avkopplad när du gör det. Låt skon bara sitta på en kortare stund kanske 10-30 sekunder och ta sedan av dem. Ge en liten godis efter för fortsätta skapa positiva associationer. Om det går bra kan du testa att sätta på en sko till vid nästa tillfälle. 

När du lyckats få på alla fyra skor på din hund och din hund fortfarande är lugn och behärskad kan du börja leka lite med hunden inomhus.

När ni lekt några gånger inne med skorna på att din hund verkar känna sig komfortabel i dem är det dags att börja använda hundskorna utomhus. Börja med en liten kortare promenad och öka sedan successivt i takt med att det går framåt.

Frågor och svar

Varför ska man använda hundskor?

Hundskor skyddar mot vassa föremål, kemikalier och varma underlag. Dessutom skyddar de mot smuts och lera, så slipper du torka av din hunds tassar varje gång ni kommer hem.

Gillar hundar att använda hundskor?

Till en början är det inte många hundar som gillar hundskor, men med rätt träning så kommer din hund med stor sannolikhet börja trivas i dem. 

Vilken storlek ska min hund ha på sina skor?

Många hundskors storlek anges på bredd eller längd. Se därför till att mäta din hunds tass. Du behöver bara ett A4-papper, en linjal och en penna. 

Kan hundskor gör att min hund halkar mindre?

Ja, framför allt hundskor med en räfflad sula. 

Kan hundars tassa förfrysa?

Om det är riktigt kall på marken kan hundar drabbas av köldkramp i tassarna. De kan då börja halta eller stanna upp och börja lyfta tassarna, så var uppmärksam om ni är ute i kylan.

Hur lär jag min hund att använda hundskor?

Börja låta din hund bara se och lukta på hundskorna, så de vänjer sig lite vid dem. Testa sedan att sätta på en sko och se hur din hund reagerar. Därefter kan du testa med en till osv. 

Vad gör jag om min hund vägrar använda skorna?

Vissa hundar kan vara extra svåra att vänja vid skor. Försök att träna din hund steg för steg enligt vår guide och se till att att ge positivt förstärkelse för varje framsteg som görs.

Blir hundars fötter kalla på vintern?

Ja precis som för oss människor blir hundars fötter kalla. Många hundraser har dock mycket fett i sin tassar vilket ger ett naturlig skydd mot kylan. Vissa raser har dock inte samma skydd och är det väldigt kallt så kan de flesta hundar få frusna tassar.

Kan varma underlag skada min hunds fötter?

Är det varmt ut och ni går på ett underlag som absorberar mycket värme kan din hunds tassar skadas. Hundar som bränt sin tassar kan börja halta och slicka på dem. I vissa fall kan du direkt se på tassen att den är bränd.

Avslutande ord

Det finns många saker att ha i åtanke när du ska köpa hundskor. Vilken miljö ska de användas, vad de kostar och om de ska vara snygga. Vi har försökt lista några alternativ som vi hoppas kan falla i smaken och passa för den typ av aktivitet du ska dem till. Oavsett vad för typ av skor du ska köpa rekommenderar vi alltid att se till att skon är slitstark, ger relativt bra fäste och erbjuder en bra komfort för din hunds tassar.


Vad tyckte du om artikeln?

5/5