Bästa hundmaten för Boxer 2022

Få hundraser är så aktiva och spralliga som boxer. Förutom lekfullheten så har rasen en speciell genetik som dels gör att den löper större risk för hjärtproblem, men även har en speciell käke som i vissa fall kan göra det här med att äta lite svårt. Dessa speciella förutsättningar ställer extra höga krav på den hundmat som du köper till din boxer. Vi har tagit fram tre olika torrfoder som är speciellt anpassade för rasen och har även skrivit ihop en liten köpguide på vad för aspekter av maten som du bör tänka på när du orienterar dig i foderdjungeln.

Bästa hundfoder för Boxer

Bäst i test

Runner up

Bästa valpfoder

Bästa torrfoder för Boxer – Bäst i test!

Återigen när det kommer till specialanpassat foder för en specifik ras så kommer en Royal Canin-produkt i topp. Denna gång är det deras specialfoder för boxer som innehåller det mesta som denna ras behöver. Över 25 gram (!) protein per 100g, som dessutom är lättsmält. Innehåller även ämnena taurin, EPA, DHA som främjar en god hjärthälsa hos din boxer. Sist men inte minst vill vi poängtera antioxidant-mixen som man också får i fodret, vilken är mycket bra för din hunds immunförsvar och skydd mot sjukdomar.

  • Mycket rikt på protein – 26 gram per 100g (26%)
  • Bra för hjärtat med innehåll av taurin, EPA och DHA.
  • Fylld antioxidanter som skyddar mot infektion och sjukdom.

Bästa torrfoder för Boxer – Runner up!

Även om Royal Canins boxerfoder är vår favorit så vill vi även rekommendera detta från Eukanuba som också är speciellt anpassat för rasen. Detta fodret är också mycket rikt på protein och innehåller bland annat L-karnitin som främjar god uppbyggnad och bevarande av muskelmassa. Förutom att detta foder är rikt på protein, så innehåller det även de essentiella fettsyrorna Omega 3 och Omega 6.

  • Innehåller hela 26 gram protein per 100g. (26%)
  • Fylld med omega 3 och omega 5 som är bra för hud och päls.
  • Specialanpassad foderkulor som gör tänderna mindre smutsiga.

Bästa valpfoder för Boxer

Om din boxer är en valp och yngre än 15 månader så vill vi rekommendera detta kvalitetsfoder från Royal Canin. Återigen är det ett foder som är specialgjort för just boxer-rasen. Till skillnad från de foder vi rekommenderat för äldre boxrar så innehåller detta extra mycket protein (30g per 100!!) som dessutom är lättsmält vilket är extra viktigt för din valp. Förutom detta så är detta krubb även fyllt med antioxidanter och vitaminer som hjälper din valp att bygga upp ett starkt immunförsvar och skydda mot sjukdomar.

  • Mycket proteinrik! 30 gram per 100.
  • Fylld med antioxidanter som stärker immunförsvaret och skyddet mot infektioner.
  • Innehåller proteiner som är extra bra för tarmhälsan.
Bästa-valpfoder-Boxer

Köpguide – 6 saker att tänka på när du köper foder åt Boxer

Boxrar är en speciell hundras där lite extra fokus bör läggas på dieten. Den bör vara proteinrik, innehålla fettsyror och supportera en god hjärthälsa då boxrar löper större risk att drabbas av problem i detta minst sagt centrala organ. Om du inte gillar någon av de foder som vi rekommenderat så har vi skrivit ihop en liten guide med 6 saker du bör tänka på när du letar foder åt din boxer. 

Proteinrik

Boxern är ju en mycket fysiskt aktiv hund som varje dag leker och rör på sig, vilket bryter ner muskler. För att säkerhetsställa en god muskeluppbyggnad och återhämtning är det centralt att fodret innehåller mycket protein. Gärna över 25 gram per 100. Både de foder vi har rekommenderat innehåller 26 gram protein per 100 gram så de är superbra alternativ ur den aspekten.

Stödja en god hjärthälsa

Boxrar har anlag för att utveckla hjärtproblem och därav är det extra viktigt, om man har denna ras, att köpa ett foder som stödjer hjärtat. Ämnen som är bra för hjärtfunktionen är till exempel taurin, DHA och EPA, så leta efter dessa när du läser innehållsförteckningen.

Antioxidanter

För att undvika diverse olika sjukdomar och infektioner är det viktigt att fodret innehåller antioxidanter då dessa skyddar din hunds celler från så kallade “fria radikaler”. Våra alternativ innehåller en god mix av antioxidanter, så tycker du detta är extra viktigt rekommenderar vi verkligen att slå till där.

Fettsyror

Vi har poängterat vikten av detta i flera av våra olika artiklar om hundmat för specifika raser, men det tåls att göra igen. Fettsyror som Omega 3 och 6 är mycket viktiga för att din hund ska utveckla en skinande frisk hud och päls. Tittar efter dessa när du letar efter hundmat. 

Anpassad efter ålder

Tänk på att köpa foder utefter hur gammal och utvecklad din boxer är. Valpar växer snabbt och behöver därför ännu mer näringsrikt foder för att kunna bygga upp och bevara musklerna. Valpar kan dessutom behöva mindre foderbitar då de annars kan bli för stora för dem. De foder som vi rekommenderat för boxervalp har lite mindre bitar och är mycket näringsrikt, så ett enkelt val om man inte vill krångla till det.

Storlek på foderbitarna

Det kanske mest karaktäristiska för en boxer är dess lite kortare käk och att de ofta har ett litet underbett. Förutom att det gör hunden väldigt söt, så medför det att boxrar ibland kan ha lite svårt att få tag i foderbitar om de är för små. Se därför till att köpa ett foder som har tillräckligt stora bitar för att din boxer själv kan glupska i sig dem.

Avslutande ord

Vi har skrivit denna artikel för att försöka hjälpa dig hitta den optimala hundmaten för din boxer. Alla tre foder vi har rekommenderat är speciellt framtagna just för denna ras, vilket bara de gör dem till väldigt bra alternativ. Producenterna tar fram dessa produkterna tillsammans med experter och således är det ganska rimligt att de är bättre för just din hunds ras än om man tar ett foder som är anpassat för flera olika raser. Förutom detta vill vi återigen poängtera vikten av att köpa ett proteinrikt foder då boxrar ju är en väldigt ras och deras muskler behöver bra näring för att byggas upp. Sist men inte minst, köp inte ett foder som är i för små bitar. Din boxer lär få svårt att fånga upp dem. Hoppas artikeln varit till hjälp!

Vanliga frågor

Vilken är den bästa hundmaten för boxer?

Det finns många aspekter som spelar in när man ska hitta det optimala fodret för en boxer, men det är framför allt tre saker man bör tänka på.

För det första så behövs ett proteinrikt foder då boxer är aktiva ras och använder sina muskler mycket, såldes behöver de bra med näring för att byggas och bevaras.

Det andra är att maten gärna ska innehålla ämnen som främjar hjärthälsan. Det kan t.ex. vara taurin eller EPA.

Det tredje man ska tänka på är att inte köpa ett foder som är i för små bitar. Boxern har ju som bekant en lite speciell käke och underbett som kan göra det svårt för den att fånga upp mindre foderbitar.

Vad för mat ska jag ge min boxervalp?

Om en vuxen boxer är aktiv så är en boxervalp ännu mer stissig och energisk. En boxervalp behöver därför ännu mer proteinrik mat för att den ska kunna utveckla sina muskler. Förutom att maten är rik på protein så bör den även främja tarmhälsan, eftersom valpar naturligt tenderar att vara lite känsligare i magen än vuxna hundar.

Hur mycket ska en boxer äta om dagen? 

En normalvuxen boxer bör äta 6-8 dl foder om dagen, vilket motsvarar ungefär 200-280 gram mat. En valp behöver såklar inte lika mycket mat, utan anpassa i takt med att den växer. 

Hur mycket bör en boxer väga?

En fullvuxen boxerhona bör väga mellan 25-29 kg och en hane 27-32 kg. Om din boxer väger mer än detta är risken att den blivit överviktig och du bör då försöka hjälpa den gå ner i vikt för att undvika sjukdomar och höftproblem (som är vanligt för boxrar). 

När kan jag säkert börja ge min boxer vuxenfoder?

Du bör vänta med att ge din boxervalp vuxenfoder innan den är fullvuxen. Normalt är det efter 15-24 månader. Om du känner att det är läge för att gå över till nytt foder så börja med lite mindre portioner för att se hur din hund reagerar. 

Är kyckling bra för boxer?

Kyckling är ett bra protein och de flesta boxrar äter det utan problem. Det är dock alltid viktigt att variera kosten och se till så att din jycke får i sig olika typer av protein.

Vad är det som gör att boxrar får problem med höfterna? 

Man kan säga att det är 3 saker. För det första så är det genetiskt, för det andra så kan det bero på att din boxer får för mycket mat och för det tredje kan det vara att den får i sig för mycket kalcium.

Vad kan jag göra för att minska risken att man boxer får problem med höfterna? 

Det är svårt att göra något åt genetiken, men det du kan göra är att se till att den har en sund diet som inte gör den överviktig och att den inte får i sig för mycket kalcium.

Vad tyckte du om artikeln?

5/5